Veelgestelde vragen
Soms voel je aan alles: er klopt iets niet meer. Je doet je best. Je wéét veel. Je hebt al stappen gezet. En toch loop je vast. In je hoofd. In je lijf. In je leven. Misschien zit je al een tijd te twijfelen. Of je hulp nodig hebt. Of je het ‘erg genoeg’ vindt. Misschien wil je alleen even weten wie ik ben (lees dan vooral ook deze pagina). Of hoe het in z’n werk gaat.
Hieronder vind je antwoorden op vragen die vaker gesteld worden. Misschien herken je jezelf in wat je leest. Misschien kom je dichter bij wat je voelt. En misschien is dát precies waar je naar op zoek bent.
Voor wie is jouw begeleiding bedoeld?
Voor vrouwen die alles op orde lijken te hebben, maar zich van binnen leeg, moe of opgejaagd voelen. Vrouwen die zichzelf onderweg steeds meer zijn kwijtgeraakt in het pleasen, zorgen of steeds maar sterk zijn.
En ook vrouwen die al een tijd bezig zijn met bewustwording en tóch weer vastlopen. Of juist voelen: ‘ik wil verder, een laag dieper, want ik blijf tegen dezelfde thema’s en oude patronen aanlopen’.
Zijn alleen vrouwen welkom in jouw praktijk?
Iedereen die wil werken aan zichzelf, bij wie mijn manier van werken resoneert en die beschikt over een gezonde dosis zelfreflectie is welkom. In mijn praktijk komen merendeels vrouwen, zijn er ook altijd wel een paar mannelijke coachees. En een enkele keer een jongere, als het past.
Moet ik al ervaring hebben met coaching of therapie?
Nee, dat hoeft niet. De meesten die bij me komen, hebben al een weg afgelegd. Al is ‘t het lezen van boeken over persoonlijke ontwikkeling en bewustwording, het doen van yoga of mediteren.
Je bent vaak al ‘bewust’, hebt al wat gedaan en je merkt ook: er zit nog iets diepers wat je niet met je hoofd oplost. Daar help ik je bij.
Wat maakt jouw aanpak anders dan die van andere coaches?
Ik werk niet met vaste protocollen of ’trucjes’. Mijn begeleiding is intuïtief, systemisch en lijfgericht. Dat betekent dat ik kijk naar het hele plaatje: hoofd, hart, lijf én systeem van herkomst.
Ik ben liefdevol én confronterend. Zacht op de persoon, scherp op het patroon.
Hoe weet ik of ik een traject bij jou moet doen of een losse (familie)opstelling?
Een losse opstelling is heel geschikt als je met een specifieke vraag zit of systemisch werk eens wilt ervaren.
Een traject kies je niet per se omdat er ‘meer’ moet spelen, maar omdat je jezelf meer begeleiding gunt. Of omdat je merkt dat een bepaald thema vanuit verschillende perspectieven bekeken of doorvoeld wil worden. We stemmen altijd samen af wat op dit moment het meest helpend is voor jou.
Wat houdt een familieopstelling precies in?
Een opstelling maakt zichtbaar wat onbewust meespeelt in jouw gedrag, keuzes of gevoelens.
Je krijgt letterlijk inzicht in dynamieken die je vasthouden en ruimte om iets anders te kiezen, het anders te gaan doen, anders te zijn.
Meer over familieopstellingen lees je hier.
Wat is het verschil tussen een opstelling in een groep en een individuele opstelling?
In een groep werken we met representanten (andere deelnemers) die elementen uit jouw vraag vertegenwoordigen.
In een individuele opstelling werk ik met vloerankers of poppetjes. Beide vormen zijn effectief. Het hangt af van wat bij jou past. Meer over familieopstellingen lees je hier.
Wat bedoel je met ‘systemisch kijken’?
Systemisch kijken betekent dat we verder kijken dan alleen jij en jouw gedrag. We onderzoeken hoe oude dynamieken – vaak uit je familiesysteem – onbewust invloed hebben op je keuzes, je relaties, je energie. En wat er gebeurt als je daar weer regie op krijgt.
Hoe ziet een traject er bij jou uit?
Geen mens is hetzelfde. Dus ik heb geen standaardtraject. Sessies duren vijf kwartier met een uitloop naar 1,5 uur, waarin jij en jouw proces centraal staan. Soms praten we. Soms werken we met je lichaam, je systeem of energie. En soms een mix hiervan in 1 sessie. Altijd afgestemd. En altijd gericht op één ding: dat jij jezelf weer voelt. Jezelf kunt zijn. Jezelf kunt dragen.
Is het zweverig?
Nee. Ik werk met energie én sta met beide benen op de grond. Wat ik doe, is aards én intuïtief. Niet vaag, wél verdiepend.
Moet ik ergens in geloven om dit te doen?
Nee. Alleen in jezelf 😉 En da’s vaak een uitdaging voor mijn coachees. Als dit ook (deels) jouw issue is, dan help ik je daar graag bij.
Kan ik ook met werkgerelateerde vragen bij jou terecht?
Zeker. Thema’s als grenzen, energie, loyaliteit, zichtbaar durven zijn of leiderschap zijn vaak de lagen waar werk en persoonlijk leven elkaar raken. Daarnaast heb ik een hr-achtergrond.
Wat als ik huil of dichtklap of helemaal niets voel?
Dan is dat ook welkom. Hier hoef je niets op te houden. We gaan ook niet forceren. Alles wat zich aandient, mag er zijn. Dus ook als zich ogenschijnlijk niets aandient. In dit erkennen zit vaak al heling.
Werk je ook met jongeren of gezinnen?
Mijn doelgroep is volwassenen, en soms werk ik ook met jongeren. Dit is afhankelijk van hun vraag en bereidheid. We kijken samen of het passend is en of ik degene ben die hen kan begeleiden.
Het komt met enige regelmaat voor, dat meerdere leden van hetzelfde gezin bij mij komen. Ik werk dan met 1 op 1 met hen, niet als gezin.
Waar vinden de sessies plaats?
In mijn praktijk in Leusden en/of online. Mijn ervaring is, dat de kracht zit in op live 1 op 1 werken of een mix van live en online sessies. Een enkele keer vindt een traject geheel online plaats.
Familieopstellingen vinden in groepsverband plaats op een mooie locatie in de regio Amersfoort.
Wat is de eerste stap als ik iets met jou wil?
Plan hier een vrijblijvende kennismaking. Of stuur me een berichtje via de mail of via de app. In dit gesprek onderzoeken we samen wat jij nodig hebt en of ik de juiste persoon voor je ben.
Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen
Vragen over retreat Injoy
Moet ik van tevoren al weten wat ik eruit wil halen?
Nee, je hoeft niets te ‘halen’. Je mag juist even stoppen met zoeken, fixen of presteren. Tijdens het retreat ontstaat vanzelf helderheid, juist omdat je eindelijk de tijd neemt en krijgt om echt te voelen in plaats van te weten.
Wat als ik het lastig vind om in een groep te zijn?
Dat is helemaal oké. Je bent niet de enige. Je mag meedoen in jouw tempo, op jouw manier. Ruimte nemen, ruimte maken, ruimte zijn, dat is waar het om draait. Weet, dat de groep klein is. Er is ook voldoende ruimte (letterlijk en figuurlijk) en me-time om op jezelf te zijn, als je daar behoefte aan hebt.
Is het retreat vooral ontspanning of juist innerlijk werk?
Het is beide. We vertragen én we verdiepen. Het is geen wellness-week en ook geen bootcamp. Je krijgt ruimte om te voelen, zakken, loslaten en thuiskomen. In je lijf, in jezelf, in je leven.
Ik wil heel graag, maar ik vind het ook veel geld. Wat als ik er straks spijt van krijg?
Snap ik. Het lijkt een investering in ‘slechts’ een paar dagen, maar eigenlijk is het een keuze voor jezelf voor de lange termijn. Voor rust. Voor helderheid. Voor voor jezelf durven kiezen zonder schuldgevoel. En nee, zo’n investering doe je niet elke week. Juist daarom heeft het zoveel impact.
Wat als ik daar ben en denk: ‘Wat doe ik hier eigenlijk?’
Je bent niet de enige die het spannend én tegelijk superleuk vindt bij de start. Loslaten van controle, je overgeven aan het programma, is fijn en ook een tikkie eng. Het mooie is: dat mág er ook zijn. Je hoeft niet te weten ‘waarom je hier bent’ om precies op de goede plek te zijn. Vertrouw erop, dat jouw systeem allang weet wat het nodig heeft. En dat je precies krijgt wat op dat moment voor jou het meest dienend is in jouw proces.
Ik vind het lastig om mezelf over te geven. Alles in mij wil controleren hoe het gaat.
Dan nodig ik je uit om dat precies zo mee te nemen. Controle is niet je vijand, het is vaak een oude beschermlaag. Tijdens het retreat gaan we niet pushen, maar verzachten, waardoor er ruimte en lichtheid komt om die (behoefte aan) controle als vanzelf meer en meer te laten gaan.
Wat als ik straks als enige niet in beweging kom en de anderen allemaal helemaal zen zijn?
Vertrouw erop: iedereen neemt iets me, iedereen loopt vast in iets, iedereen komt om ruimte te maken voor zichzelf. Er is geen competitie in pijn of proces. Jij bent al genoeg, zoals je nu bent.
Ben ik het eigenlijk wel waard, om mee te gaan?
Je bent het sowieso waard. Mogelijk heb je nog te werken aan dat jijzelf niet waard vindt. En dat is dan precies waarom je wél ‘moet’ meegaan. Want deze overtuiging ‘ik ben het niet waard’ is oud, hardnekkig en bovendien niet waar.
Wat als je niet eerst nóg meer moet geven, bewijzen of fixen, maar gewoon zou mogen ontvangen? Zonder voorwaarden. Gewoon omdat jij jij bent.
Ik merk, dat ik het een spannend idee vind, dat het mijn leven echt kan veranderen.
Echt kiezen voor jezelf is ook spannend, zeker als je dit niet gewend bent. Maar wat is het alternatief? Doorgaan zoals je altijd al deed? Blijven doorgaan op wilskracht ,terwijl je intuïtie je zegt: ‘zo wil en kan het niet meer’?
Nog iets anders wat je wilt weten, maar niet hierboven staat? Stuur me een berichtje via de contactpagina of via whatsapp.