Massagetherapie

Holistische massage werkt vanuit de visie dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en elkaar beïnvloeden. Spanningen en pijn in je lichaam komen niet alleen van te hard werken, een slechte werkhouding, zorg om je kinderen of relatieproblemen. Je hebt gedachten, overtuigingen en patronen, waarvan je je vaak niet bewust bent en die maken dat je bijvoorbeeld boosheid elke keer weer inslikt, je angsten onderdrukt, niet uitspreekt wat je écht wilt en verdriet diep wegmoffelt.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; massage maakt vrij wat je in je lichaam hebt vastgezet

Elke emotie die er niet (geheel) heeft mogen zijn, zet zich ergens in je lichaam vast en blijft daar zitten totdat het wél gezien wordt. Het werkt als een soort olifantengeheugen. Ons lichaam heeft ‘taai vlees’ en kan als een container een hoop opslaan, totdat het ‘genoeg is’. Je merkt dat je hoofd te vol blijft, die schouder blijft zeuren, je weer door je rug gaat en geheel ontspannen niet meer lukt.

lichaamswerk

Tijdens de holistische massage gaan we in het lichaam op zoek naar de lagen, waar de spanning vastzit, maken we contact met en onderzoeken we wat je daar hebt vastgezet: welke gevoelens willen er gezien worden, welke overtuiging mag je doorbreken, welke gedachte is niet meer van jou, maar belemmert je nog steeds? Het bewust erkennen, herkennen en toelaten van deze emoties en gevoelens, maakt dat de vastgezette spanning kan loskomen. Deze vorm van massage geeft je inzichten en helderheid in dat wat jou belemmert in je Zijn, het (her)activeert je eigen vermogen om te herstellen van stress-situaties en om een gezonde balans te vinden en te houden.

In de massage worden vijf verschillende technieken toegepast, al naar gelang wat er nodig is voor jouw proces: klassieke -, dynamische -, energetische -, diepe bindweefselmassage en stretchingen.

Klassieke massage
Klassieke massage is een ontspanningsmassage, die gericht is op een betere doorbloeding.

Lees verder >

Het laat je voelen waar spanningen mogen worden losgelaten. Klassieke massage wordt onder meer gebruikt om lichaam en geest met elkaar in evenwicht te brengen, zodat stress en spanning verdwijnen of voorkomen worden. Het zelfherstellende vermogen van het lichaam wordt geactiveerd en dit heeft een positieve doorwerking in organen, spieren en gewrichten.

Deze massagevorm kan een gunstig effect hebben bij klachten als pijn, vermoeidheid, depressie, slapeloosheid, concentratiestoornissen, futloosheid en emotionele onbalans.

Klassieke massage kan onder meer worden toegepast voor:

  • het verminderen van pijn
  • het verminderen van stress en burn-out klachten
  • het verlagen van te hoge spierspanning
  • het verhelpen van beperking in de lichaamsbeleving
  • het verlichten en/of verminderen algehele vermoeidheid en spanningen
  • het verlichten en/of verminderen van spiervermoeidheid, spierverhardingen, spierpijn en kramp
  • het bevorderen van de bloedcirculatie

Dynamische massage/Holistic pulsing
Dynamische massage, ook pulsing genoemd, is het ritmisch schudden van het lichaam.

Lees verder >

Het is een zachte, helende massage. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Op sommige plekken stroomt het water niet (meer) vloeiend door ons lichaam en botst het tegen blokkades. Door het (afwisselend zachter en steviger) schudden en strekken wordt het water in ons lichaam in beweging gebracht. Door het pulsen worden blokkades kleiner en kunnen verdwijnen. Pulsen brengt je op een zachte en krachtige manier in je lichaam en zorgt voor een ontspannen, opgeladen gevoel.

Strekkingen en stretchen
Door strekkingen en het stretchen van de spieren kunnen spanningen die in de spieren zijn vastgezet worden losgemaakt.

Lees verder >

Dit heeft ook een positief effect in de gewrichten (meer ruimte) en heeft een activerende werking op de vitaliteit van het lichaam en doorstroming van energie.

Bindweefselmassage
Bindweefsel komt in het hele lichaam voor en ondersteunt en verbindt organen, spieren en gewrichten.

Lees verder >

Opslag van energie is een belangrijke taak van het bindweefsel. Daarnaast dient bindweefsel als isolatie- en beschermlaag en is het verantwoordelijk voor de uitwisseling van zuurstof, voedings- en afvalstoffen.

Van nature is bindweefsel soepel en flexibel. Door bijvoorbeeld stress, frustratie, continu gespannen spieren en/of een verkeerde houding wordt het bindweefsel stijver en minder flexibel (’verkleven’). Denk aan een stijve nek of rug en/of aan schouderklachten. Ook emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Door het losmaken van deze verklevingen wordt ontspanning en ruimte gecreëerd. Dit heeft een positief effect op alle organen, spieren en zenuwen in dat gebied. Ook kan er bewustwording komen van emoties die vastgehouden werden in het bindweefsel.

Energetische massage
Alles is energie, en dus ook het lichaam.  Het is een stille, rustige vorm van massage.

Lees verder >

Door opgebouwde en vastgezette spanningen kan energie op bepaalde punten in je lichaam niet meer goed kdoorstromen. Er is dan een zogenaamde blokkade ontstaan. Energetische massage helpt (emotionele) blokkades los te laten en stimuleert de doorstroming van het lichaam als geheel. Het is een stille, rustige vorm van massage.

Het kan voorkomen, dat door massage emoties, issues en/of onverwerkte herinneringen naar boven komen, die meer aandacht en begeleiding nodig hebben dan enkel een massage. VortexHealing® kan hierin van waardevolle betekenis zijn.