Familieopstellingen geven je op een bijzondere manier inzicht en begrip hoe onverwerkte thema’s, verborgen issues en geheimen in je familie als beperkend kunnen doorwerken in jou of jouw functioneren. Het laat je zien hoe loyaliteit naar afkomst of ouders jou onbewust kan belemmeren in te zijn wie je zou willen zijn. Familieopstellingen maken het onzichtbare zichtbaar. Zonder oordeel ontvouwt zich dat wat onder de oppervlakte de dynamiek in je familie(systeem) bepaalt.

De nieuw verkregen ordening, balans en erkenning in jouw familiesysteem brengen je ruimte, rust en begrip. Het maakt je vrij om jezelf te kunnen en mogen zijn. En dat geeft je energie, ontspanning en een positieve vibe.

Wanneer familieopstellingen

Je merkt, dat je elke weer tegen dezelfde thema’s aanloopt, ook al heb je al veel gedaan aan persoonlijke ontwikkeling en het aankijken van je demonen. Ondanks hoe goed je het inmiddels ook snapt. Weer in conflict met je leidinggevende, gedoe met je partner of juist het niet kunnen vinden van een fijne partner, die eeuwige zoektocht naar erkenning, je grenzeloze pleasegedrag. Je lijkt het maar niet te kunnen doorbreken. Hoe dan?! Herkenbaar?

Dan kan het zijn, dat je iets meedraagt, wat niet van jou is. Dat er in je familielijn nog iets gezien wil worden, erkend of op de juiste plek gelegd ‘moet’ worden, voordat jij jouw werkelijke ruimte krijgt. Familieopstellingen zijn bij uitstek geschikt om dit bloot te leggen.

het onzichtbare zichtbaar

Familieopstellingen kunnen ook inzicht geven in thema’s zoals onzekerheid of weinig zelfvertrouwen voelen, terwijl dit volkomen onlogisch lijkt. Of je hebt last van niet te verklaren boosheid, angst of verdriet. Andere onderwerpen kunnen zijn het verlies van een dierbare, eeuwig gedoe met je kinderen of juist met je eigen ouders, moeite met verbinding hebben en tegelijk ook het gevecht tegen het eenzaam voelen.

Familieopstellingen in een groep, hoe werkt dat? Klik hier

Ik doe mee met een familieopstellingendag!

De kracht van familieopstellingen

Door het onzichtbare zichtbaar te maken hebben onopgeloste conflicten, verstrikkingen en disbalansen in je familiesysteem minder of geen invloed meer op jou.

Je ervaart ruimte, lucht, rust, meer energie en voelt je (eindelijk) vrij in jouw doen en laten.

Hou mij op de hoogte van opstellingendagen

Andere systemen

Onderdeel zijn van een organisatiesysteem is anders dan deel zijn van een familiesysteem. Binnen een organisatiesysteem is het wel mogelijk dat je plek verandert. Je kunt immers van werkgever veranderen, bij dezelfde werkgever doorgroeien naar een andere functie of je functie wordt opgeheven.

Ook in vriendschappen kan jouw plek binnen de vriendengroep veranderen. En met die verandering kan het gebeuren, dat jouw plek je niet meer past. Je bent bijvoorbeeld de eerste die moeder of oma wordt. Of een van de vriendinnen emigreert, waardoor de groep verandert en daarmee mogelijk jouw positie verschuift. Iemand in de groep gaat scheiden, verliest een ouder of wordt ziek.

Allemaal mogelijke situaties die jouw plek binnen dat systeem kunnen doen veranderen. Soms maakt dit dat je je niet meer fijn voelt op die plek, terwijl je je vinger er niet op kunt leggen. Mogelijk is er systemisch dan een thema aangeraakt, is er een disbalans, verstrikking of verwarring ontstaan. Onzichtbaar.

Verbonden in systemen

Of we willen of niet, we zijn allemaal (onder)deel van verschillende systemen. Naast je familiesysteem maak je mogelijk deel uit van een organisatiesysteem en daarbinnen van een afdeling en van een team binnen die afdeling. Ook binnen vriendschappen, een sportteam en misschien wel in je buurt ben je deel van een systeem. En denk ‘ns aan je culturele achtergrond, religie, je oorspronkelijke vaderland.

Zo heb ik me lang niet gerealiseerd, dat ik deel ben van ‘een transcultureel systeem’. Van de Indische gemeenschap, waar voorouders (zoals mijn grootouders en moeder) noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten om zich vervolgens in Nederland te moeten settelen. Dat de gevolgen hiervan impact hebben op het familiesysteem, míjn systeem. Het mij onbewust heeft beïnvloed op hoe ik me beweeg op deze aardkloot. En hoe helend het voelt, nu onzichtbare wonden zichtbaar zijn.

Je eigen plek

Binnen elk systeem heb je je eigen plek. Je bent aanvoerder van je team, teamlid van afdeling X en binnen je vriendinnengroep de kartrekker, de rustige of meest attente. Én dan heb je nog jouw eigen plek binnen je familie. Je bent het kind van je ouders, een kleinkind van je grootouders, en misschien ben je een broer/zus of het nichtje/neefje.

ordening

Als je je senang voelt op je plek, lekker houden zo. Maar wat als het niet stroomt, die plek niet aanvoelt als ‘helemaal jou’? Je anders zou willen, maar dit maar niet lukt? Alsof onzichtbare krachten je tegenwerken en je het maar niet van je afgeschud krijgt? Mogelijk is er (familie)systemisch dan iets uit evenwicht.

Het unieke van een familiesysteem

Familieopstellingen gaat over het systemisch kijken naar je familie, soms tot generaties terug. Een familiesysteem is anders dan alle andere systemen. Je hebt namelijk altijd jouw vaste, eigen plek binnen dit systeem. Als je als oudste van een gezin geboren bent, zul je altijd de oudste blijven. Of dat nou erkend wordt of niet. Net zoals je biologische moeder altijd je moeder blijft. Ook als je haar niet kunt luchten of zien of wanneer je haar mogelijk nooit hebt gekend om welke reden dan ook. De zus van je vader altijd jouw tante zal zijn, ook als ze wordt doodgezwegen door de familie.

In een familiesysteem hoort iedereen erbij. Dus ook het zwarte schaap, een stilgeboren kindje, een buitenechtelijk kind, de nooit gekende tante of een abortus.

1-op-1 opstelling

Naast groeps-familieopstellingen is het mogelijk om een individuele opstelling te doen. Heb je hier interesse in, neem hierover dan contact met me op.

Meer over familiesystemen klik hier

Meer over familiesystemen

Bij systemisch werken is er aantal basisprincipes. Sta je op de juiste plek (ordening), is er een gezonde balans van geven en nemen en is er sprake van erkenning en erbij horen?

Als in een familiesysteem een van deze velden niet kloppend is, dan kan dit gevolgen hebben voor jouw plek. Dit kan gelden ook binnen een organisatie.

Een paar voorbeelden.

  • Als jij als kind de pech hebt gehad dat je ouders onderling veel ruzie hadden en/of op een vervelende manier zijn gescheiden, is de kans groot dat jij tussen je ouders bent gaan staan. Alles om de harmonie maar te bewaren, erkenning te krijgen, dat je er toe doet. Ook uit loyaliteit naar beide ouders (ook als je nu de overtuiging hebt, dat je slechts naar één ouder loyaal bent). Alleen: dat was niet jouw taak als kind. Je bent van je plek afgestapt en dat belemmert je in te kunnen zijn wie je in de kern bent.
  • Als een van je ouders ziek(ig) is geweest in jouw kindertijd, is de kans aanwezig, dat jij je daar in hebt aangepast. Je bent gaan zorgen of juist extra tegendraads gaan doen. Alles voor erkenning en aandacht, om het gevoel te hebben dat je erbij hoort. Niet jouw taak, en wel wat kinderen doen. Ook hier ben je van je plek afgestapt, mogelijk ben je gaan moederen over die zieke ouder. Heel begrijpelijk en systemisch niet oke.
  • Als er voordat jij geboren werd er een stilgeboren kindje is geweest, ben jij dus niet het oudste kind. Vaak word je wel op die plek gezet. Wellicht begrijpelijk én het geeft een verstoring in de zgn. ordening. Je bent immers kindje nr 2 en niet nr 1. Misschien overcompenseer je onbewust, leef je twee levens.
  • Als een (foute) oorlogsgeschiedenis niet wordt omarmd, een gedwongen migratie genegeerd, verdriet in de familie onder de mat wordt geschoven, dan werkt dit door in het familiesysteem totdat het wél gezien wordt. Het kan zijn, dat deze niet erkende gebeurtenissen hun weerslag hebben op jou(w functioneren).
  • In een organisatie kan verstrikking ontstaan als je op een plek wordt gezet die niet van jou is. Stel je ben secretaresse en tijdens een directievergadering wordt jouw mening gevraagd over een strategische keuze. Dat is niet jouw plek. Dit geeft verwarring.
Familieopstellingen in een groep, hoe werkt dat?

De basis van een familieopstelling is, dat deelnemers plaatsnemen in de opgestelde kring. Er zijn verschillende varianten mogelijk op hoe in een opstelling wordt gewerkt. Hieronder volgt een schets van hoe een groeps-familieopstelling in het algemeen verloopt.

Er is een vraagsteller, die naast de begeleider plaatsneemt en kort vertelt welk thema zij wil inbrengen of waar zij inzicht in zou willen krijgen. Vervolgens kiest de vragenstellers representanten uit.

Representanten zijn andere deelnemers. Hen wordt gevraagd of ze representant willen staan voor bijvoorbeeld vader, moeder, zus, het onbekende. Een representant kan ja of nee zeggen. Beide is oké. De vraagsteller plaats de representanten ergens in ‘het veld’. Dit is de ruimte binnen de kring en wordt ook wel het ‘wetende veld’ genoemd. De representant verbindt zich met de plek waar zij voor staat (bijv. vader). Hoewel de representant geen kennis heeft van de betreffende familiesituatie, zal zij zich voelen en gedragen als degene die zij representeert. De kracht van het zgn. wetende veld. Door het non-verbale gedrag van de representanten zuiver waar te nemen, goed te luisteren naar wat ze ervaren, krijgt de vragensteller inzicht en helderheid in de tot dan toe inzichtbare en onbewuste processen en stromingen binnen het gezin of de familie. Dit werkt helend.

Thema’s

Thema’s die aan bod kunnen komen zijn divers. Je loopt steeds tegen hetzelfde issue aan, je hebt bepaald gedrag waarvan je niet snapt waar het vandaan komt en je weet het ook niet te ‘fiksen’. Of je voelt je onzeker, hebt weinig zelfvertrouwen, terwijl dit volkomen onlogisch lijkt. Of je hebt last van niet te verklaren boosheid, angst of verdriet. Andere onderwerpen kunnen zijn het verlies van een dierbare, eeuwig gedoe met je kinderen of juist met je eigen ouders, moeite met verbinding hebben en tegelijk ook het gevecht tegen het eenzaam voelen.

Je kunt er tegenaanlopen in privésfeer, of op je werk, of bij vrienden. Of de ene keer wel en andere keer niet, of overal.

Of je hebt vragen over jezelf, relaties die je (niet) aangaat, emotionele problemen of bepaald gedrag waarvan je niet weet waar het vandaan komt of hoe je het kunt oplossen. Maar ook regelmatig terugkerende emoties als boosheid, verdriet of angst, trauma’s of onopgeloste conflicten uit je verleden kun je als vraag of thema inbrengen in een familieopstelling. Veelvoorkomende thema’s zijn dan ook gebrek aan zelfvertrouwen, verlies van een dierbare, een traumatisch (verkeers)ongeluk, fricties tussen kind en ouder(s), alsmede moeite om verbinding aan te gaan met je partner, ouders, collega’s, vrienden of onbekenden.

Familieopstellingen geven je op een bijzondere manier inzicht en begrip hoe onverwerkte thema’s, verborgen issues en geheimen in je familie als beperkend kunnen doorwerken in jou of jouw functioneren. Het laat je zien hoe loyaliteit naar afkomst of ouders jou onbewust kan belemmeren in te zijn wie je zou willen zijn. Familieopstellingen maken het onzichtbare zichtbaar. Zonder oordeel ontvouwt zich dat wat onder de oppervlakte de dynamiek in je familie(systeem) bepaalt.

De nieuw verkregen ordening, balans en erkenning in jouw familiesysteem brengen je ruimte, rust en begrip. Het maakt je vrij om jezelf te kunnen en mogen zijn. En dat geeft je energie, ontspanning en een positieve vibe.

Ik doe mee met een familieopstellingendag

Wanneer familieopstellingen

Je merkt, dat je elke weer tegen dezelfde thema’s aanloopt, ook al heb je al veel gedaan aan persoonlijke ontwikkeling en het aankijken van je demonen. Ondanks hoe goed je het inmiddels ook snapt. Weer in conflict met je leidinggevende, gedoe met je partner of juist het niet kunnen vinden van een fijne partner, die eeuwige zoektocht naar erkenning, je grenzeloze pleasegedrag. Je lijkt het maar niet te kunnen doorbreken. Hoe dan?! Herkenbaar?

Dan kan het zijn, dat je iets meedraagt, wat niet van jou is. Dat er in je familielijn nog iets gezien wil worden, erkend of op de juiste plek gelegd ‘moet’ worden, voordat jij jouw werkelijke ruimte krijgt. Familieopstellingen zijn bij uitstek geschikt om dit bloot te leggen.

het onzichtbare zichtbaar

Familieopstellingen kunnen ook inzicht geven in thema’s zoals onzekerheid of weinig zelfvertrouwen voelen, terwijl dit volkomen onlogisch lijkt. Of je hebt last van niet te verklaren boosheid, angst of verdriet. Andere onderwerpen kunnen zijn het verlies van een dierbare, eeuwig gedoe met je kinderen of juist met je eigen ouders, moeite met verbinding hebben en tegelijk ook het gevecht tegen het eenzaam voelen.

Familieopstellingen in een groep, hoe werkt dat? (klik voor meer info)

De kracht van familieopstellingen

Door het onzichtbare zichtbaar te maken hebben onopgeloste conflicten, verstrikkingen en disbalansen in je familiesysteem minder of geen invloed meer op jou.

Je ervaart ruimte, lucht, rust, meer energie en voelt je (eindelijk) vrij in jouw doen en laten.

Ik doe mee met een familieopstellingendag

Verbonden in systemen

Of we willen of niet, we zijn allemaal (onder)deel van verschillende systemen. Naast je familiesysteem maak je mogelijk deel uit van een organisatiesysteem en daarbinnen van een afdeling en van een team binnen die afdeling. Ook binnen vriendschappen, een sportteam en misschien wel in je buurt ben je deel van een systeem. En denk ‘ns aan je culturele achtergrond, religie, je oorspronkelijke vaderland.

Zo heb ik me lang niet gerealiseerd, dat ik deel ben van ‘een transcultureel systeem’. Van de Indische gemeenschap, waar voorouders (zoals mijn grootouders en moeder) noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten om zich vervolgens in Nederland te moeten settelen. Dat de gevolgen hiervan impact hebben op het familiesysteem, míjn systeem. Het mij onbewust heeft beïnvloed op hoe ik me beweeg op deze aardkloot. En hoe helend het voelt, nu onzichtbare wonden zichtbaar zijn.

Je eigen plek

Binnen elk systeem heb je je eigen plek. Je bent aanvoerder van je team, teamlid van afdeling X en binnen je vriendinnengroep de kartrekker, de rustige of meest attente. Én dan heb je nog jouw eigen plek binnen je familie. Je bent het kind van je ouders, een kleinkind van je grootouders, en misschien ben je een broer/zus of het nichtje/neefje.

op je eigen plek

Als je je senang voelt op je plek, lekker houden zo. Maar wat als het niet stroomt, die plek niet aanvoelt als ‘helemaal jou’? Je anders zou willen, maar dit maar niet lukt? Alsof onzichtbare krachten je tegenwerken en je het maar niet van je afgeschud krijgt? Mogelijk is er (familie)systemisch dan iets uit evenwicht.

Het unieke van een familiesysteem

Familieopstellingen gaat over het systemisch kijken naar je familie, soms tot generaties terug. Een familiesysteem is anders dan alle andere systemen. Je hebt namelijk altijd jouw vaste, eigen plek binnen dit systeem. Als je als oudste van een gezin geboren bent, zul je altijd de oudste blijven. Of dat nou erkend wordt of niet. Net zoals je biologische moeder altijd je moeder blijft. Ook als je haar niet kunt luchten of zien of wanneer je haar mogelijk nooit hebt gekend om welke reden dan ook. De zus van je vader altijd jouw tante zal zijn, ook als ze wordt doodgezwegen door de familie.

In een familiesysteem hoort iedereen erbij. Dus ook het zwarte schaap, een stilgeboren kindje, een buitenechtelijk kind, de nooit gekende tante of een abortus.

1-op-1 opstelling

Meestal vinden familieopstellingen in een groep plaats, met een vraagsteller en representanten. In uitzonderingsgevallen kan een opstelling ook individueel. Neem hierover contact met me op.

Meer over familieopstellingen (klik voor meer informatie)

Andere systemen

Onderdeel zijn van een organisatiesysteem is anders dan deel zijn van een familiesysteem. Binnen een organisatiesysteem is het wel mogelijk dat je plek verandert. Je kunt immers van werkgever veranderen, bij dezelfde werkgever doorgroeien naar een andere functie of je functie wordt opgeheven.

Ook in vriendschappen kan jouw plek binnen de vriendengroep veranderen. En met die verandering kan het gebeuren, dat jouw plek je niet meer past. Je bent bijvoorbeeld de eerste die moeder of oma wordt. Of een van de vriendinnen emigreert, waardoor de groep verandert en daarmee mogelijk jouw positie verschuift. Iemand in de groep gaat scheiden, verliest een ouder of wordt ziek.

Allemaal mogelijke situaties die jouw plek binnen dat systeem kunnen doen veranderen. Soms maakt dit dat je je niet meer fijn voelt op die plek, terwijl je je vinger er niet op kunt leggen. Mogelijk is er systemisch dan een thema aangeraakt, is er een disbalans, verstrikking of verwarring ontstaan. Onzichtbaar.

Meer over familieopstellingen

Bij systemisch werken is er aantal basisprincipes. Sta je op de juiste plek (ordening), is er een gezonde balans van geven en nemen en is er sprake van erkenning en erbij horen?

Als in een familiesysteem een van deze velden niet kloppend is, dan kan dit gevolgen hebben voor jouw plek. Dit kan gelden ook binnen een organisatie.

Een paar voorbeelden.

  • Als jij als kind de pech hebt gehad dat je ouders onderling veel ruzie hadden en/of op een vervelende manier zijn gescheiden, is de kans groot dat jij tussen je ouders bent gaan staan. Alles om de harmonie maar te bewaren, erkenning te krijgen, dat je er toe doet. Ook uit loyaliteit naar beide ouders (ook als je nu de overtuiging hebt, dat je slechts naar één ouder loyaal bent). Alleen: dat was niet jouw taak als kind. Je bent van je plek afgestapt en dat belemmert je in te kunnen zijn wie je in de kern bent.
  • Als een van je ouders ziek(ig) is geweest in jouw kindertijd, is de kans aanwezig, dat jij je daar in hebt aangepast. Je bent gaan zorgen of juist extra tegendraads gaan doen. Alles voor erkenning en aandacht, om het gevoel te hebben dat je erbij hoort. Niet jouw taak, en wel wat kinderen doen. Ook hier ben je van je plek afgestapt, mogelijk ben je gaan moederen over die zieke ouder. Heel begrijpelijk en systemisch niet oke.
  • Als er voordat jij geboren werd er een stilgeboren kindje is geweest, ben jij dus niet het oudste kind. Vaak word je wel op die plek gezet. Wellicht begrijpelijk én het geeft een verstoring in de zgn. ordening. Je bent immers kindje nr 2 en niet nr 1. Misschien overcompenseer je onbewust, leef je twee levens.
  • Als een (foute) oorlogsgeschiedenis niet wordt omarmd, een gedwongen migratie genegeerd, verdriet in de familie onder de mat wordt geschoven, dan werkt dit door in het familiesysteem totdat het wél gezien wordt. Het kan zijn, dat deze niet erkende gebeurtenissen hun weerslag hebben op jou(w functioneren).
  • In een organisatie kan verstrikking ontstaan als je op een plek wordt gezet die niet van jou is. Stel je ben secretaresse en tijdens een directievergadering wordt jouw mening gevraagd over een strategische keuze. Dat is niet jouw plek. Dit geeft verwarring.
Familie-opstellingen in een groep, hoe werkt dat?

De basis van een familieopstelling is, dat deelnemers plaatsnemen in de opgestelde kring. Er zijn verschillende varianten mogelijk op hoe in een opstelling wordt gewerkt. Hieronder volgt een schets van hoe een groeps-familieopstelling in het algemeen verloopt.

Er is een vraagsteller, die naast de begeleider plaatsneemt en kort vertelt welk thema zij wil inbrengen of waar zij inzicht in zou willen krijgen. Vervolgens kiest de vragenstellers representanten uit.

Representanten zijn andere deelnemers. Hen wordt gevraagd of ze representant willen staan voor bijvoorbeeld vader, moeder, zus, het onbekende. Een representant kan ja of nee zeggen. Beide is oké. De vraagsteller plaats de representanten ergens in ‘het veld’. Dit is de ruimte binnen de kring en wordt ook wel het ‘wetende veld’ genoemd. De representant verbindt zich met de plek waar zij voor staat (bijv. vader). Hoewel de representant geen kennis heeft van de betreffende familiesituatie, zal zij zich voelen en gedragen als degene die zij representeert. De kracht van het zgn. wetende veld. Door het non-verbale gedrag van de representanten zuiver waar te nemen, goed te luisteren naar wat ze ervaren, krijgt de vragensteller inzicht en helderheid in de tot dan toe inzichtbare en onbewuste processen en stromingen binnen het gezin of de familie. Dit werkt helend.

Thema’s

Thema’s die aan bod kunnen komen zijn divers. Je loopt steeds tegen hetzelfde issue aan, je hebt bepaald gedrag waarvan je niet snapt waar het vandaan komt en je weet het ook niet te ‘fiksen’. Of je voelt je onzeker, hebt weinig zelfvertrouwen, terwijl dit volkomen onlogisch lijkt. Of je hebt last van niet te verklaren boosheid, angst of verdriet. Andere onderwerpen kunnen zijn het verlies van een dierbare, eeuwig gedoe met je kinderen of juist met je eigen ouders, moeite met verbinding hebben en tegelijk ook het gevecht tegen het eenzaam voelen.

Je kunt er tegenaanlopen in privésfeer, of op je werk, of bij vrienden. Of de ene keer wel en andere keer niet, of overal.

Of je hebt vragen over jezelf, relaties die je (niet) aangaat, emotionele problemen of bepaald gedrag waarvan je niet weet waar het vandaan komt of hoe je het kunt oplossen. Maar ook regelmatig terugkerende emoties als boosheid, verdriet of angst, trauma’s of onopgeloste conflicten uit je verleden kun je als vraag of thema inbrengen in een familieopstelling. Veelvoorkomende thema’s zijn dan ook gebrek aan zelfvertrouwen, verlies van een dierbare, een traumatisch (verkeers)ongeluk, fricties tussen kind en ouder(s), alsmede moeite om verbinding aan te gaan met je partner, ouders, collega’s, vrienden of onbekenden.

Hou mij op de hoogte van opstellingendagen