familieopstellingen

Ervaringen familieopstellingen

Lees hier ervaringen van deelnemers die je voor gingen.

Bevrijdend – Linda

Tijdens de opstelling viel er een enorme last van mij af, het voelde als een bevrijding… Ik realiseerde me toen wat dit betekende. Ik blijf altijd de dochter van mijn ouders, maar ik hoef niet langer een meisje te zijn. Ik mag als een volwassen vrouw mijn leven leven en lekker doen en laten wat voor mij goed voelt, wat een vrijheid! ik voel ook dat ik mezelf als moeder nu beter kan positioneren, dit voelt zacht en krachtig tegelijk.

Wat ik erg knap vind is dat Saskia zo snel een veilige bedding kan creëren in een groep mensen die daarvoor nog ‘vreemden’ voor elkaar waren. Wat indruk op mij heeft gemaakt is dat ik het erg bijzonder vond om als vraagsteller te zien hoe representanten zo helder als mijn familieleden in het systeem gingen bewegen. Dank je wel!

Veel energie- M.v.d.Z.

Een bijzondere ervaring om als vraagsteller een familieopstelling te mogen ontvangen. Het woord ‘magisch’ komt steeds in mij op. Ik had een opstelling aangevraagd, omdat ik wilde onderzoeken, waarom ik altijd zo’n alert gevoel in mijn lijf heb, terwijl dat nergens voor nodig is. Ik heb een fijn leven en toch sta ik op scherp. Dit kost me onnodig veel energie. Mijn eigen opstelling en ook zeker de andere opstellingen geven enorm veel inzicht waardoor er ook meer ‘begrijpen’ ontstaat. Saskia weet precies de juiste sfeer te creëren waardoor je je veilig en vertrouwd voelt. Daardoor kun je het maximale uit zo’n ervaring halen. Je voelt je enorm verbonden met de rest van de groep terwijl je elkaar niet kent. Direct na de middag was ik ontzettend moe en ook de dag erna. Een ander soort vermoeidheid dan ik gewend ben. Maar na een week ervaar ik veel energie, meer dan ik gewend ben. Ook weer een bijzondere ervaring. Ik kan het iedereen aanraden om deze ervaring te beleven!

Mag mijn eigen plan trekken – L.B.

Met enige spanning kwam ik aan in een al gezellig kletsende groep! Er werd gelachen en de spanning die er was, gleed meteen weg. Saskia wist vanaf het eerst moment een hele ontspannen sfeer neer te zetten. Ze weet de snaar te raken waar het werkelijk over gaat binnen de opstellingen maar kan ook met humor en zelfreflectie de situatie soort van luchtig maken, zonder te kort te doen aan de soms heftige situaties of gevoelens van de deelnemers.

Ondanks dat ik zelf geen opstelling heb gehad heb ik er wel veel aan gehad. Ik merk steeds meer dat ik me er bewust van moet zijn, wat ik wil! Niet meteen maar ja zeggen of me stil houden, bij vragen of acties van m’n ouders en zusje. Ik mag hierin ook mijn eigen plan trekken…. Ik begin ook steeds meer te beseffen dat ik misschien ook wel moet accepteren dat dit het is wat het is.

Met nieuwe ogen kijken naar – Elisabeth

Al een tijdje dacht ik: ik moet weer eens een opstelling doen”, maar ik vind het ook spannend en ik had een vermoeden dat er ook iets uit kon komen dat helemaal niet leuk was. Wie kon ik dat toevertrouwen? Voor mij was de keuze voor Saskia snel gemaakt en dat bleek terecht. Ze verstaat de kunst om zowel in het moment aanwezig te zijn als het grotere geheel te overzien. Daardoor had ik steeds het gevoel dat ik veilig was en was er ruimte om dingen aan te kijken én om er met nieuwe ogen naar te kijken.

Mezelf erkenning geven – S.L.

Als vraagsteller had ik de verwachting iets gespiegeld te krijgen over mijn kernwaarden die ik nog moeilijk kon erkennen. Die verwachting is meer dan uitgekomen. Met heldere communicatie en zachte hand ben ik door Saskia veilig door de opstelling begeleid. Het erkennen van mijzelf, hoe ik ‘doe’ of ‘ben’ in relatie tot anderen heeft mij de ogen geopend: mijn lieve, zorgzame kant kent ook een andere kant van de medaille, waardoor ik onder deze eigenschap lijd (leed). Ik vergeet nl. mezelf.

Al dit harde werken heeft mij gebracht waar ik nu ben, maar ik hoef niet zo verder te gaan om mezelf erkenning te geven en anderen te ondersteunen. Door erkenning te geven aan dat ik het anders mag doen, geef ik mezelf ruimte om de juiste keuzes te maken voor mezelf. Daardoor ga ik ook gelijkwaardiger relaties aan met anderen.

Inzichtgevend – Jessica

Ik had nog nooit familie opstellingen bijgewoond. Ik verwachtte een soort rollenspel. Dat bleek het niet te zijn.

Ik ben zowel inbrenger, representant als toeschouwer geweest. Wat een bijzondere ervaringen. Je voelt als representant wat je moet doen. Dat gaat vanzelf. Het kijken naar de opstelling geeft zoveel inzicht. Het geeft een visueel inzicht waar je in je hoofd niet aan gedacht hebt.

Ik ben met een ander inzicht naar huis gegaan, uitgeput maar voldaan. Het kost veel energie en je bent als groep even heel intiem qua het delen van je situatie. Het voelde veilig en Saskia begeleidde het stap voor stap met kritische vragen of wat je inbrengt ook de echte inbreng is. Met veel bewondering kijk ik terug naar een leerzame innoverende dag.

Meer vertrouwen op voelen en minder denken – Angelique

Ik heb onlangs voor het eerst in mijn leven aan een familieopstelling deelgenomen en ik ben heel blij dat ik dit bij Saskia heb mogen ervaren. Saskia weet een veilige, rustige en warme omgeving te creëren , zodat je je vrij voelt en jezelf volledig kunt openstellen. Ik heb nu veel meer inzicht gekregen, en mogen voelen, zien en ervaren dat (negatieve en verdrietige) ervaringen in je leven en de manier hoe jij en anderen hiermee omgaan invloed hebben op je gedachten en gevoelens. Meer voelen (onderstroom) en minder denken/piekeren (bovenstroom) neem ik als mee als mooi inzicht en leerpunt. Meer voelen en hierop vertrouwen en minder denken!

Saskia gaf vooraf aan dat je wellicht niet antwoord op je (hulp)vraag krijgt, maar wel antwoord op wat je nodig hebt! In mijn geval zeker van toepassing! Ik was (in mijn hoofd) al een paar stappen verder, terwijl er eerst nog een ander inzicht moest komen om de volgende stap(pen) te kunnen zetten. Ik weet nu dat ik nog wat stappen mag zetten en ik heb er vertrouwen in dat ik dit kan. Ik kijk dan ook uit naar de volgende familieopstelling van Saskia met het thema ‘Oud & Nieuw’.

Mogen zijn wie je bent – A.T.

Wat ben ik blij met deze ervaring. Ik heb al meerdere opstellingen als representant meegemaakt en heb dat altijd als heel intens en bijzonder ervaren, maar nog nooit zelf een opstelling gedaan. Ik ging nieuwschierig en met gezonde spanning op pad. Bij binnenkomst voelde ik mij bijzonder welkom en wist Saskia een veilige, rustige en warme omgeving te creëren. Ik voelde mij op mijn gemak tussen de voor mij onbekende mensen en durfde mij daardoor open te stellen. Ik heb tijdens deze dag veel inzichten gekregen, en mogen zien, voelen en ervaren dat opgedane ervaringen in je leven (zowel positief als negatief) en de manier hoe jij en de mensen in je omgeving hiermee omgaan invloed hebben op je gedachten en gevoelens. Dat sommige gevoelens die er bij jou zijn niet bij jou horen, maar jou wel in de weg kunnen zitten.
Wat mij ook bijgebleven is, is de oefening van stevig staan. In je kracht gaan staan en dit ook voelen, zodat ik nu bewuster in mijn kracht ga staan en mezelf wil en kan zijn.

In de 2 weken erna kwamen er zulke mooie dingen op mijn pad, die mij verder hebben geholpen in mijn proces. Zo bijzonder. Dank je wel lieve Saskia voor deze bijzonder mooie ervaring, ik kom zeker nog eens terug.

Alleen je eigen lot dragen – Ineke

Ik had al meerdere opstellingen gedaan en wilde graag een keer een andere opsteller. Saskia heeft een fijne uitstraling en energie, waardoor ik me meteen op mijn gemak voelde.

Ze had er het thema ‘loslaten’ aan gekoppeld en begon eerst met een inleiding hierover, leuk gedaan! Er waren 4 opstellingen die dag, waarbij ik toeschouwer, representant en inbrenger ben geweest. Bij alle opstellingen werden thema’s aangeboord die ook spelen in mijn familie.

Door alle opstellingen heb ik inzichten opgedaan, waar ik Saskia en de groep heel dankbaar voor ben! Zoals ‘je hoeft het lot van anderen niet te dragen, je kunt alleen je eigen lot dragen’. Zeker voor herhaling vatbaar!

Allen uniek en hetzelfde tegelijk – Diana

Wat een prachtige ervaring om met Saskia als begeleidster een familieopstelling te mogen beleven. Wat zijn er toch veel onbesproken zaken en wat pakt Saskia dat feilloos op. Zij geeft woorden aan hetgeen dat niet besproken kan/mag worden binnen een gezin of familie. Zij zorgt daarnaast ook voor een veilige basis voor alle deelnemers en geeft een goede uitleg zonder daarin te sturen of door te slaan.

Ik ben met een fijn gevoel naar huis gereden met het inzicht dat wij allemaal uniek zijn als mens en veel van onze diepste gevoelens toch met elkaar delen. Echt een magische middag die je met Saskia veilig en vol vertrouwen kan “doorleven” in een goede en positieve vibe.

Minder bezorgd – A.W.

Opstelling vond ik heel bijzonder om mee te maken. Ik had niet verwacht dat de eerste vrouw van mijn vader een rol speelde in mijn systeem. Maar zeer duidelijk dat ik al aan het zorgen was vóór mijn geboorte. Fijn om dit helder te hebben, en ook hoe het in systeem met mijn vader en haar nu goed is.

Heel verrassend was ook dat ik als representant voor iemand haar moeder met depressie was. Mijn eigen depressie, en schuldgevoel daarover kwamen enorm omhoog, maar daarna was het oké. Gek en fijn tegelijk.

Ik heb nog niet het gevoel dat er iets veranderd is mbt beter zorgen voor mezelf. Wel voel ik me wat minder bezorgd over anderen, moeder en kinderen. En hoewel het heel slecht gaat met m’n moeder, merk ik dat ik er redelijk rustig onder ben en weet, dat ik niets meer kan doen dat wat ik tot nu voor haar heb gedaan.

Verlichting – Jacqueline

Ik vond het een fascinerende manier om kennis te maken met de live familieopstelling. Zo bijzonder dat representanten weergeven wat er zich in een situatie/verhaal afspeelt. Vooral het uit het hoofd gaan en naar je gevoel gaan gaf voor mij mooie inzichten in wat er zich afspeelt.

Ik vond het fijn om zelf een casus in te brengen en dit zo te mogen ervaren. Tot nu toe heeft het me al veel gebracht. Ik kan nu beter begrijpen dat mijn vader inderdaad hier geen rol in had en ik dat altijd goed gevoeld heb. Dat ik mijn moeder iets wat niet van mij was terug heb gegeven. Dat voelt als een verlichting voor mezelf. 

Om als representant gevraagd te worden vond ik spannend. Mijn brein moest wel even wennen aan het feit dat ik een rol van iemand aannam en niet die persoon was. Uiteindelijk voelde ik naar aanleiding van de genoemde casus wat ik neer zou zetten. 

Als toeschouwer vond ik het interessant dat niet iedere persoon die de casus inbrengt, de overstap kan maken van het hoofd naar het gevoel.  Mooi om te zien hoe de representanten dit in het veld weergaven door hart en gevoel op afstand te laten zien t.o.v. het verstand.

Opstellingen van een ander spiegelen je eigen vraagstuk – Estella

Ik had totaal geen verwachtingen gecreëerd omdat ik me totaal wilde laten verrassen en dat is absoluut gelukt. Wat een fascinerende ervaring.

Zowel als toeschouwer en representant zie en beleef je opstellingen die jouw eigen vraagstukken voor een groot deel kunnen beantwoorden. Je gaat de opstellingen spiegelen aan je eigen vraagstuk en familie, dat geeft al zoveel inzichten. Bijzonder om te ervaren als representant dat er in het veld vanzelf iets gebeurt waardoor je automatisch de persoon die jij representeert kunt voelen en je je in die persoon kunt verplaatsen.

Ik raad het iedereen aan om een keer te ervaren, het geeft je zoveel inzichten, echt heel bijzonder!”

Vertrouwen op eigen intuïtie – Laila

Het was spannend om er aan te beginnen. Wat gaat er gebeuren met me? De groep voelde heel veilig en ik kon me al snel ontspannen. Ik heb veel inzicht gekregen en er is echt iets veranderd. Ik kan meer voor mezelf gaan staan en vertrouwen op m’n intuïtie. Het heeft me veel gebracht.

Ik mag er zijn, precies zoals ik ben – Petra

Ik had al eerder bij andere coaches een familieopstelling bijgewoond en het is iedere keer weer afwachten hoe iemand is, deze begeleidt. Ik ga er graag zo open mogelijk in. Saskia gaf alle deelnemers de ruimte en tijd om echt aanwezig te kunnen zijn door rustig te starten met een meditatieve oefening, om mijn lijf wakker te maken. Tijdens de hele dag prikkelde Saskia mij met verschillende werkvormen om aan de slag te gaan met het thema. Door te filosoferen, door na te denken over mijzelf, door een mooie kaart te trekken en te delen, door een geleide meditatie, door energizers. Deze werkvormen zijn een fijne afwisseling met de familieopstellingen. We zijn zowel fysiek als als mens in beweging.  

Tijdens de geleide meditatie over erkenning voel en zie ik lichtstralen op mij schijnen. Ik mag er zijn, precies zoals ik ben. Wauw! Een paar vragen verder zie ik de stralen in mijzelf, vanuit mijzelf. Ik mag er zijn, ook van mijzelf.

Ook zonder eigen opstelling heel veel inzichten – Mirjam

Voor het eerst deed ik mee aan een dag met familieopstellingen. Heel nieuwsgierig en open ging ik er naar toe. De sfeer die Saskia creëert is heel prettig en je voelt je gelijk op je gemak en veilig. Er was ruimte voor 4 opstellingen. Ik heb bij 3 van de opstellingen representant mogen zijn en bij 1 was ik toeschouwer. Wat een bijzondere ervaring! Ondanks dat ik zelf geen opstelling heb gehad ging ik naar huis met heel veel inzichten. De opstelling van andere en de ervaring als representant geven zoveel inzichten dat je daar zelf ook veel aan hebt. Ook mooi dat de deelnemers zich zo kwetsbaar opstelde, dat maakte dat je als groep een enorme verbondenheid voelde.

Mooie ervaring – Welmoed

Ik ben toeschouwer en representant geweest bij een familie-opstellingendag en vond het een mooie ervaring. Saskia doet de begeleiding op een warme en ondersteunende manier waardoor de deelnemers zich kwetsbaar durven op te stellen. Ook leidt ze de vragenstellers en representanten met gerichte vragen door het proces. Door die fijne begeleiding en de groepsdynamiek kregen de vragenstellers (en soms ook de representanten) inzicht in hun vaak onbewuste overtuigingen en patronen.

Klik hier voor meer info over familieopstellingen.