Welke voornemen heb jij gemaakt voor dit jaar? Afvallen, meer sporten, eindelijk meer tijd voor jezelf blokken in je agenda? Of je voorgenomen dat je nu eens een keer echt je grenzen gaat aangeven op je werk en ook privé? Dat je echt écht dit jaar niet weer degene gaat zijn die de (te zware) kar gaat trekken voor de organisatie van het familieweekend?

En als je eerlijk bent, hoe groot acht je de kans nu bij voorbaat dat je voornemen gaat slagen? Eerlijk zijn he?!

Die kans acht je niet zo groot, en dat begint al bij het feit dat het een voornemen is. Een voornemen is een besluit zonder actie en dus komt het niet van de grond. Er hangt niks aan vast en da’s lekker veilig, want als je voornemen dan niet lukt, kun je immers zeggen dat het slechts een voornemen was. Een voornemen is net zoiets als ‘dat je het gaat proberen’. Door het woord ‘proberen’ te gebruiken ben je je zelf al aan het indekken voor wanneer het niet lukt. Maar als je met deze energie start, sta je toch meteen met 2-0 achter?!

Het kan ook anders
In plaats van een voornemen te maken, neem je deze keer een besluit. Een besluit leidt tot actie en actie geeft verandering. Dus: ‘ik val 5 kg af in een half jaar tijd, ik blok vanaf komende maandag elke week 2 uur in mijn agenda voor me-time, zodra het familieweekend ter sprake komt geef ik aan dat ik dit jaar niet in de feestcommissie zit.’. Dit werk, dus.
Waarom doen we dit dan vaak niet? Wat weerhoudt jou ervan om een besluit te nemen, een commitment aan te gaan? Omdat we dan angst voelen, angst om te falen: ‘wat als het me niet lukt om met mijn vingers uit die koektrommel te blijven, wat als ik in een me-time blok toch weer voor een ander klaarsta, ik me toch weer heb laten verleiden om zitting te nemen in de feestcommissie? Dan heb ik… gefaald!’. En falen, da’s wel een dingetje, dat willen we niet en dus omzeilen we dit door het te hebben over een voornemen of dat we het gaan proberen. En dat is oké, zoals alles oké is.

Falen bestaat niet: je wint of je leert
Wil je dat het dit jaar anders gaat, dat je je doel wél bereikt, dan is mijn advies te onderzoeken van welk voornemen je nu een besluit maakt. Welk commitment ga jij met jezelf aan? Met in je achterhoofd, dat falen niet bestaat. Je wint of je leert. Klinkt lekker toch, haalt meteen de lading er af en het is nog waar ook.

Als de stap van voornemen naar besluit te groot voor je is
Mocht je nu nog steeds moeite hebben met een besluit te nemen, en je wilt wel graag een stap maken, dan spreek je met jezelf af dat je ‘een experiment gaat doen’ voor bijvoorbeeld drie weken. Je committeert je aan deze periode. En aan het eind evalueer je, hoe het is gegaan. Falen is uitgesloten (dat was het sowieso al, weet je nog?), want het was immers een experiment.

Hou het haalbaar
Begin met iets wat je als ‘stretch’ ervaart: haalbaar, maar wel met inspanning. Dit kan op elk gebied zijn. Niet meteen 4x in de week sporten, maar 1 of 2 keer. Niet in een maand 4 kg kwijt willen zijn, maar 1 kg. Niet elke week 2 uur me-time, maar 2x per maand. Niet elke keer ‘nee’ zeggen tegen je manager, maar af en toe in niet te spannende situaties. Het gevoel van er een beetje buikpijn van krijgen, maar geen maagzweer.

Wat je hierbij helpt, is het op te schrijven en hardop uit te spreken. Dan wordt je besluit ‘echter’. Koop een leuk notitieblokje, doe ‘m in je tas en schrijf er elke succeservaring meteen in op. Mocht je een dip hebben, kan het terugbladeren in dit schriftje je helpen door te zetten.

Wees eerlijk en vergevingsgezind
Dan op een avond pak je toch die koek (of 2, 3, 4), constateer je aan het eind van de week dat je niet hebt gesport, dat je ‘ja’ tegen je baas hebt gezegd, terwijl je een nee voelde, en is je me-time er de afgelopen maand ook bij ingeschoten. Einde verhaal, of niet? Nee, natuurlijk niet. Zoals hierboven al gezegd, het gaat niet om slagen of falen. Het gaat om bewustwording, je bent aan het leren, aan het experimenteren en onderzoeken. Wat ging je gemakkelijk af en waar stapte je in je valkuil? Wat kan er een volgende keer anders?

Aan de slag
– welk besluit neem je? Spreek het hardop uit en schrijf het op
– spreek eventueel met jezelf een experimentperiode af
– schaf een notitieboekje aan, houd het bij je en schrijf elke succesbeleving op

Laat je me weten wat jouw besluit voor 2020 is?