‘Als ik nou het plafond van de badkamer schilder, dan doe ik ook meteen effe het badkamermeubel, want dat kan eigenlijk ook wel een lik verf gebruiken. Oh, maar wacht, als ik het badkamerplafond doe, dan neem ik gelijk even het plafond van het halletje mee. Wel zo handig, ben dan toch bezig met plafonds. Staat trouwens ook beter bij alle deuren in de hal die ik net in de verf heb gezet.

Vervangen we ook in één moeite door de deurmat, dus vanavond meteen maar even langs Ikea. Kunnen we gelijk even kijken naar nieuwe lampen en zou eigenlijk ook wel ideeën willen opdoen voor kasten. Oh, hangen we ook even eindelijk de nieuwe jaloezieën in de keuken op, die al weken in de weg staan.

En dit…

En als ik dan toch bij de Karwei ben voor plafondverf, is t handig als ik meteen verf voor de slaapkamer haal, want die muren hebben ook hoognodig een upgrade nodig. Nog wel even kijkje welk kleurtje dan, ah, is zo gebeurd. Zouden we de zolder eigenlijk ook niet…?

En dit…

Gaan we vanmiddag ook nog even langs de gordijnenwinkel want die gordijnen in de slaapkamer kunnen echt niet meer, al helemaal niet zo dadelijk met die kekke, nieuwe kleur op de muren. Als we daar dan toch zijn, meteen maar ook nieuwe voor de praktijk uitzoeken, die kunnen eigenlijk ook niet meer, vervangen we die ook. Hmm, als ik dan toch de praktijk verander, dan kan ik ook wel …’

Teveel werkt demotiverend

Herkenbaar? Je begint aan één project en voor je het weet, staat je hele huis op z’n kop, alles van z’n plek, doe je plots 5 projecten tegelijk, ben je eindeloos aan het klussen en duurt het dus ook eindeloos lang voordat je kunt genieten van de eerste resultaten. Tank je niet bij, want waar je ook kijkt, is het een troep, dus van opladen en effe niks doen is geen sprake.

In mijn praktijk gebeurt dit ook regelmatig, maar dan anders. Klanten komen binnen, omdat de emmer van een reeds lang bestaand issue door de welbekende druppel (in vaak een relatief onbenullige situatie) is overgelopen, waardoor ze beslissen de stap naar hulp hiervoor te maken.

Hup, de bezem erdoor

Eenmaal begonnen komt dan ogenschijnlijk ineens het ene na het andere voorval, pijnlijke herinneringen, issues, tekort, teveel, te weinig naar boven. Logisch, want met het starten van het traject, zeg je ‘ja’ tegen een licht, vrij en ontspannen leven, springen er diverse verborgen luikjes open en buitelt de sh*t die je nog onnodig meezeult naar buiten, klaar om gezien en geheeld te worden.

En het is ook hartstikke te begrijpen, dat je het liefst, hup in één grote schoonmaak de hele boel oplost, opruimt en loslaat. Je ruikt en ziet nu al voor je wat voor fijns het je gaat brengen, als je vrij bent van beperkende overtuigingen en die stomme conditionering, dus kom maar door… denkt je mind.

Be careful what you wish for

Alleen, zo werkt het niet. Met al je issues tegelijk aan de slag gaan is vragen om een enkeltje naar overspannen raken of erger. Het wordt onoverzichtelijk, teveel en je raakt ontmoedigd omdat het niet ‘opschiet’ met het risico dat je de handdoek (weer) in de ring gooit, waardoor je terug bij af bent, zo niet een stapje dieper in je dip.

Stap voor stap

Je kunt niet meer aan dan dat waar je klaar voor bent en geloof me, in dit geval heeft je brein de neiging zichzelf te overschatten. Wees lief voor jezelf en besluit met welk ene issue, gevoel of onderwerp je aan de slag wilt. De andere schrijf je op, parkeer je voor wellicht een later moment. Ook als er tijdens het proces andere dingen opborrelen, blijf je bij het eerstgekozen onderwerp. Vertrouw erop, dat je altijd goed kiest. Vertrouw er ook op, dat welk issue je ook aangaat, dit tevens een positieve uitwerking heeft op je andere pijnstukken. Alles is met elkaar verbonden.

Een weetje, wat jou kan helpen in je keuze maken welk issue dan eerst: negen van de tien keer liggen aan situaties die je bezig blijven houden, gevoelens die je dwarszitten of herinneringen die je blijven tergen, dezelfde beperkende overtuigingen ten grondslag. Ik zei het al: je kiest altijd goed!

Beloning

De bonussen voor het aangaan van 1 issue tegelijk: je geeft jezelf hiermee ruimte om te genieten van de stappen die je in je ontwikkeling maakt, je krijgt de kans om de bewustwordingen en inzichten die je krijgt te laten door- en uitwerken in je dagdagelijkse leven. Je plukt snel de vruchten van het harde werken aan jezelf. En dát motiveert je weer om door te zetten op momenten dat het even pittig, verdrietig of confronterend is.

PS1 En die keer, dat tijdens je huidige proces zich een ander meer urgent issue aandient, kijk dan (net als wanneer je je huis opknapt), hoe je het huidige proces voor nu netjes kunt laten rusten en start dan met het andere issue aangaan

PS2 dat voorbeeld van het huis opknappen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen 😉. Inmiddels zijn deuren en plafonds gedaan, hangen de jaloezieën, hebben we her en der ‘kleine’ dingetjes gefikst, staat een aantal muren inmiddels strak in de verf, is de verfkleur voor het badkamermeubel uitgezocht, zijn kasten uitgemest, de stort bezocht én hebben we ook ‘lekker niks doen’ dagen ingepland. Zou het bijna vergeten, maar het is toch echt vakantie!