In de overdrive

‘Als ik nou toch aan het schilderen ben van het plafond, verf ik ook meteen effe dat ene meubel. Hmmm, doe ik ook maar het plafond in de hal, ben nu toch bezig. En als ik dan zo meteen toch bij de Karwei ben, neem ik ook alvast verf mee voor de woonkamer, die muren wil ik toch al tijden doen. Als we dan toch die kwast vast hebben, zouden we dan niet ook de zolder…? Rij ik daarna nog even door naar Ikea voor een paar lampen, die moeten ook nog steeds vervangen worden en als ik daar dan toch ben, loop ik snel effe langs de kastenafdeling, want daar moeten we ook nog wat mee…’

Herkenbaar? Je begint aan één project en voor je het weet, staat je hele huis op z’n kop, alles van z’n plek, doe je plots 5 projecten tegelijk, ben je eindeloos aan het klussen en duurt het dus ook eindeloos lang voordat je kunt genieten van de eerste resultaten. Tank je niet bij en waar je ook kijkt, is het een troep, dus voorlopig kun je ‘effe niks doen’ wel uit je agenda schrappen.

Alles tegelijk willen aanpakken

In mijn praktijk zie ik dit regelmatig, maar dan anders. Cliënten komen binnen, omdat hun emmer (bijna) is overgelopen. Eenmaal aan de slag komt dan ogenschijnlijk ineens, plotseling en onverwacht het ene na het andere voorval, pijnlijke herinneringen, issues, tekort, teveel, te weinig naar boven. Logisch, want met het starten van het traject, zeg je ‘ja’ tegen jezelf, kunnen er verborgen luikjes (ein-de-lijk!) openspringen en buitelt de sh*t die je nog onnodig meezeult naar buiten, klaar om gezien en geheeld te worden.

En het is hartstikke te begrijpen, dat je dan het liefst, hup in één grote schoonmaak de hele boel oplost, opruimt en loslaat. Je ruikt en ziet nu al voor je wat voor fijns het je gaat brengen, als je vrij bent van die beperkende overtuigingen en die stomme conditionering, dus kom maar door… denkt je mind…
Ik kan me heel goed focussen op alles tegelijk

Vragen om een enkeltje overspannenheid

Alleen, zo werkt het niet helemaal. Met al je issues tegelijk aan de slag gaan, is vragen om een enkeltje naar (nog verder) overspannen raken. Het wordt onoverzichtelijk, teveel en je raakt ontmoedigd omdat het niet ‘opschiet’ met het risico dat je de handdoek (weer) in de ring gooit, waardoor je terug naar ‘af’ gaat, zo niet een stapje dieper in je dip terecht komt.

Je kunt niet meer aan dan dat waar je klaar voor bent. Wees lief voor jezelf en besluit met welk issue, gevoel of onderwerp je aan de slag wilt. De andere schrijf je op, parkeer je voor wellicht een later moment. En soms maak je onderweg opnieuw een keuze, dat is ook oké. Vertrouw erop, dat je altijd goed kiest. Vertrouw er ook op, dat welk issue je ook aangaat, dit tevens een positieve uitwerking heeft op je andere pijnstukken. Alles is met elkaar verbonden.

Keuzes maken

Door te kiezen voor 1 ding tegelijk geef je jezelf ruimte om te genieten van de stappen die je in je ontwikkeling maakt. Je krijgt zo de kans om bewustwordingen en inzichten te laten door- en uitwerken in je systeem, in je leven. Je plukt de vruchten van het harde werken aan jezelf. En dát motiveert je weer om door te zetten op momenten dat het even pittig, verdrietig of confronterend is.

Ennuh, is dat nou precies een van je pijnpunten, het (niet kunnen) maken van een keuze, stuur me dan een berichtje. Kijk ik in een gratis sessie met je mee, waar dit makkelijker kan.

Aankomende zaterdag dus, 23 maart themadag opstellingen, rondom Relaties. In welke vorm dan ook.
👉Wat maakt dat je bij je ouders acuut weer in die rol van toen belandt, terwijl alles in je dit niet wil?
👉Hoe komt het toch dat je in elke baan weer moet concluderen, dat je op de een of andere manier toch weer die pleaser bent, die elke keer ja zegt ook als ze een nee voelt?
👉Hoezo ben jij weer degene die voor de zoveelste keer binnen de vriendengroep de kartrekker is om een verrassingsfeestje voor een vriendin te organiseren?

Zeggen eerdere deelnemers:
✅’… met een fijn gevoel naar huis gereden met het inzicht dat wij allemaal uniek zijn als mens en veel van onze diepste gevoelens toch met elkaar delen. Echt een magische middag die je met Saskia veilig en vol vertrouwen kan “doorleven” in een goede en positieve vibe.’
✅’… Tijdens de opstelling viel er een enorme last van mij af, het voelde als een bevrijding…
✅’… inzicht gekregen, dat sommige gevoelens die er bij jou zijn niet bij jou horen, maar jou wel in de weg kunnen zitten…”