Het zit me ietwat in de weg de afgelopen paar dagen, maar niet genoeg om er echt wat aan te doen: uitstelgedrag. Wie kent het niet? Die k*k-klus op je werk waar je helemaal geen zin in hebt, dat lastige gesprek met een collega, het huishouden (heb ik nooit last van 😉), je administratie, het starten met studeren voor je examen, het beginnen met sporten (‘morgen begin ik echt’) of het schrijven van je blog (om maar iets te noemen).

Onhandig, dat uitstelgedrag

We weten allemaal, dat het niet handig is, dat je de vervelendste klus maar beter meteen aan het begin van de dag kan doen en hoe fijn het voelt om die meukklus af te kunnen vinken. Dat als je uitstelt, dit je stress geeft, het toch de hele tijd in je nek hijgt, op je schouders drukt en ontsnappen uitgesloten is.

Handig, dat uitstelgedrag

Hoewel, nou ja, ik ben dan ook wel weer een kei om ook hier het positieve van in te zien. Zo heb ik bijvoorbeeld een leuk berichtje op LinkedIn geplaatst (vind ik dan, he).
By the way: zijn wij al gelinkt? Leuk om te connecten

Zijn er zeker 8 paar schoenen en laarsjes in het vet gezet. En dat terwijl schoenenpoetsen normaliter ook tot een van mijn hardnekkige uitstellers behoort, net als ramen lappen, auto wassen en… oke, ik ga niet alle vuile was buitenhangen.

Heb ik een sleutel laten bijmaken (prio nr 92,5), moest ik echt vandaag even langs de Karwei en heb ik mijn sociale contacten uitgebreid opgefrist door o.a. op straat lekker bij te beppen met een kennis.

Weet ik ook van mezelf, dat ik onder bepaalde druk beter presteer, het creëren van een soort deadline, zeg maar. En soms, toen ik nog in loondienst werkte, leidde uitstelgedrag (lees: negeren van een mailtje) er toe, dat het probleem zich vanzelf oploste. Uitstelgedrag kan dus echt heul handig zijn😊

Redenen uitstelgedrag

Alle gekheid op een stokje. Wat maakt dat je uitstelgedrag vertoont? Je bent (te) moe, vindt het spannend, gaat een (mogelijke) confrontatie liever uit de weg, je hebt geen overzicht, mist motivatie, je hoofd zit te vol of je laat je continu afleiden door de bliepjes die uit je smartphone klinken.

Dat is echt allemaal oke, zolang je er geen last van hebt. En eerlijk? Je hebt er altijd last van, want zoals al aangegeven, ergens op de achtergrond zoemt continu die ‘to do’ in je systeem.

Laag zelfbeeld

Een van mijn cliënten zit al langere tijd niet meer op haar plek bij haar werkgever. Ze ziet echter op tegen het zoeken naar ander werk, het solliciteren, het zichzelf moeten ‘verkopen’ en het ergens weer opnieuw beginnen. En dus blijft ze zitten waar ze zit en voelt ze langzaam maar zeker haar energie weglekken. Tijdens de sessies blijkt een onderliggend issue van een laag zelfbeeld te liggen (‘wie zit er nou op mij te wachten?’) en gaan we daar mee aan de slag.

Angst

Een andere cliënt weet dat het goed zou zijn om zich uit te spreken naar haar partner, maar stelt dit steeds uit. Blijft dus doen wat ze altijd al deed en krijgt daardoor wat ze altijd al kreeg. En hoewel niet fijn, is het wel bekend en heeft ze haar manier gevonden om daar mee te dealen. Alleen werkt die manier niet helemaal meer, en voelt ze zich met de dag vermoeider. Reden uitstelgedrag: tig aannames hoe haar partner wel/niet van alles en nog wat, en de angst dat het praten toch nergens toe leidt en wat dan?

Prioriteit stellen

Een derde merkt dat ze zich wel voorneemt om de ‘uitstel-taken’ als eerste te doen, maar dat op de een of andere manier er gedurende de dag elke keer weer allemaal andere taken en situaties voorbijkomen, die op de een of andere manier op dat moment meer haar aandacht vragen, waardoor ze op de een of andere manier aan het eind van de dag moet concluderen, dat die uitsteltaak er nog steeds ligt. We onderzoeken wat het haar blijkbaar oplevert om niet aan de zgn. uitsteltaken toe te komen en wat er nodig is om dit om te vormen.

Tips

Een paar tips om uitstelgedrag voor te zijn:
• Focus op het eindresultaat en vooral hoe lekker het voelt als het klaar is
• Indien mogelijk: hak de klus in hapklare brokken. Niet alle ramen van je huis in 1 keer lappen, maar elke keer van 1 kamer. Babysteps
• Spreek een deadline af of leg een datum plus tijdstip voor een gesprek vast. Met jezelf, een collega, je partner
• Verklein de kans op afleidingen. Zet je telefoon op stil en je email uit en ga dan aan de slag
• Vraag om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen

Wanneer heb jij last van uitstelgedrag? En hoe los je dit op? Leuk als je het met me deelt!