Het valt stil in mijn praktijk als ik vraag een beeld te schetsen van haar droombeeld als álles mogelijk zou zijn, geld geen rol zou spelen, ze alle tijd aan zichzelf zou hebben, er geen verplichting is die aan haar trekt. Wanneer echt alles mogelijk zou zijn en ze haar diep gewortelde (on)bewuste overtuiging van ‘het leven moet je lijden’ loslaat.

‘Ik weet eigenlijk niet wat ik dan zou willen, hoe mijn huis eruit zou zien’, zegt ze. Ik voel haar blokkeren, de crash in hoofd en zie de vertwijfeling op haar gezicht. Lang geleden heeft ze afgeleerd om groot(s) te dromen, komend uit een gezin waar ‘het leven is lijden’ de onbewuste mantra was.

Die immer beperkende, aanhoudende overtuigingen

Ze doet al jaren aan bewustwording, heeft al zoveel sh*t opgeruimd, maar dit lijden blijft als een niet af te schudden wolk om haar heen hangen, komt in de gekste vormen tevoorschijn en houdt zich schuil in onzichtbare hoeken van haar Zijn. Vasthouden aan de beperkende overtuiging niet te weten wat ze dan zou willen, is zo’n verstopplek.

Uit je hoofd, in je lijf

Ik besluit haar uit haar hoofd te halen en ín haar lijf te brengen, zodat ze gaat voelen in plaats van denken. Terwijl ze meer en meer in haar lijf zakt, fantaseer ik ondertussen vragend losjes hardop en neem ik haar mee in een stukje groter dromen. In het begin zijn haar woorden abstract als ‘rust, stilte, ontspanning’ en dan ontvouwt zich langzaam maar zeker een concreet beeld.

Droom

Het huis is licht en ze wil vergezicht hebben met bomen en groen en de lucht kunnen zien, vogeltjes horen fluiten en vooral geen blaffende honden horen. Een balzaal als badkamer met een megagroot bad en ook een supergrote kaptafel want ze houdt van crèmepjes, poedertjes en maskers, heerlijk dat getut, daar tankt ze helemaal van bij.

En dan dit ook

Met minimaal 1x per week een schoonmaakster om het huis te poetsen (‘oh, wat zou dat lekker zijn’). En oh ja, nu ze toch bezig is en zich meer en meer in haar droombeeld ziet rondlopen: dan zou ze alleen maar werken omdat ze het leuk vindt en zou ze uitgebreider en biologisch koken in een woonkeuken met kookeiland. En als ze geen zin had om te koken, dat er een kok in haar eigen keuken een heerlijk maal maakt.

O ja, en dit ook nog

Met zo’n veranda, zoals je ziet in Amerikaanse films en een grote tuin met moestuin en altijd bloemen in huis, logeerkamers voor vrienden die over de vloer komen en dan wel een tweede badkamer, want ze wil graag haar eigen badkamer. Het huis op een plek waar ze zich altijd ergens kan opkrullen in de zon.
Neh, een zwembad hoeft ze niet, maar een sauna, ooooh, zucht, dat is toch wel het summum.

Licht, blij en positief

En terwijl ze zo door fantaseert, voel en zie ik haar lijf en hoofd meer en meer ontspannen, hoor ik de blije lach in haar stem. Kwam ze depri binnen met de overtuiging dat het leven maar zwaar blijft, voelt ze zich een uur later blij, licht en positief. Enkel omdat ze zichzelf een ander verhaal vertelt en het oude verhaal van ‘leven lijden’ heeft losgelaten.

Zo, klaar!! Of toch niet helemaal?

Heb ik de illusie dat deze klant nu voortaan huppelend als een blij veulen door het leven gaat? Nee. Het vergt tijd en commitment om zichzelf elke dag weer in deze positieve vibe te zetten. Een eenvoudig hulpmiddel hierbij, ook voor jou, is de dag beginnen en/of eindigen met een positieve intentie. Een positieve intentie die je denkt, voelt én gelooft. Belangrijk is, dat je de intentie positief formuleert, je focust je intentie op wat je wél wilt.

Oefenen, trainen en commitment

Dus, je wordt wakker, blijft nog even liggen en bedenkt met welke positieve intentie je die dag wilt ingaan. Je wilt bijvoorbeeld dat je je niet weer over de clinch laat jagen door het gestress en gebulder van je leidinggevende. Dan kun je zeggen ‘vandaag blijf ik kalm en rustig op mijn werk onder alle omstandigheden’. Schrijf dit op of zeg het hardop tegen jezelf.

En dan stel je je voor, hoe je dag er dan uit zou zien, als je kalm en rustig blijft. Merk op hoe en waar je dat voelt in je lijf. Je kunt de intentie een paar keer herhalen, terwijl je je bewust ben van hoe dat voelt. En dan laat je de intentie los en begint je dag.

Een mogelijk extra versterkende stap is om als laatste je een voorstelling te maken van hoe je je aan het eind van die werkdag voelt, alsof je de dag al hebt beleefd in kalmte en rust op je werk.

Dit doe je elke dag opnieuw. Ook op butdagen, juist op butdagen.

Mijn klant start haar dag voortaan met de intentie dat ze van het leven houdt en dat het leven ook van haar houdt. Denken, voelen én geloven 😊

Onderzoek eens welk verhaal jij jezelf blijft vertellen, welke saboterende overtuigingen houden dit in stand? En: wat wordt jouw favoriete intentie? Leuk als je het met me deelt in een reply!