Gevoelig, sensitief, emoties van anderen overnemen en daar op leeglopen.
Het is in mijn praktijk een veelvoorkomend issue bij mijn klanten. Niet dat ze zich dit allemaal al bewust zijn als ze binnenkomen. Als je niet beter weet en in je omgeving geen mensen hebt, die dit herkennen en er bekend mee zijn, dan denk je al snel dat iedereen dat heeft en dat het normaal is, dat je je zo uitgewoond en overprikkeld voelt bij bepaalde mensen, in bepaalde ruimtes of op feestjes.

Buikpijn

Zo vond ik het als kind heel normaal, dat ik zo vaak enorme buikpijn had in gezelschap van anderen. Kwam het daarom niet bij me op om dit aan mijn ouders te vertellen. Had ik al jong de oplossing uitgevogeld hoe hier mee te dealen. Sprak ik mezelf toe even vol te houden en dat zodra het kon, ik dan even zou gaan slapen. Want ik wist: na een tukkie was mijn buikpijn weer over (for the time being). Niets om dramatisch over te doen, het was zoals het was. En ja, het was fijn geweest, als iemand me toen al had kunnen vertellen, dat die buikpijnen ook heel vaak simpelweg voorkomen hadden kunnen worden.

Overvol hoofd

Een van mijn klanten weet ergens van zichzelf dat ze heel goed anderen aanvoelt, maar heeft lang geleden besloten dat het beter is om net te doen alsof dat niet zo is. Ze heeft zichzelf al jong aangeleerd alles knettergoed te analyseren met haar brein, wat haar fantastisch heeft geholpen in lastige periodes.

Alleen dit overlevingsmechanisme (want dat is het) heeft haar nu overgenomen in plaats van dat zijzelf bepaalt wanneer ze dit analyseren inzet. Dit heeft onder meer tot gevolg, dat ze vaak een te vol en overwerkt hoofd heeft. Tegelijkertijd laat haar gevoeligheid zich ook niet meer onderdrukken en is steeds meer aanwezig.

Energievreters

Irritant natuurlijk, want ze pikt van alles op van anderen aan gevoelens en emoties en heeft tijden gedacht dat die van haar waren, wat leidde tot verwarring. Want dan voelde ze weer verdriet, terwijl ze helemaal niet verdrietig was, of voelde ze ineens enorme boosheid, terwijl ze zelf heppiedepeppie was. Die ander gaat vervolgens licht en opgeruimd naar huis en jij blijft uitgeblust achter. Nou, daar ben je lekker mee dan. Misschien herken je het wel.

Uitzoomen

Wat kun je doen om emoties van een ander ook bij die ander te laten? Allereerst bewust worden of een emotie die je voelt van jou is of niet. Als je een emotie voelt opkomen, die je niet kunt plaatsen, zoom je even uit. Je gaat als een helikopter boven de situatie hangen en checkt of die emotie van jou is of niet.

Als je concludeert dat het niet jouw emotie is, dan zeg je tegen jezelf: ‘dit is van die ander, niet van mij’ en je visualiseert dat je met je handen naar voren de emotie daar legt waar die hoort (van je af duwen), in ieder geval niet bij jou.

Uitspreken

Soms kan het helpen om het uit te spreken. Stel dat je met een vriendin lekker een strandwandeling maakt en ineens komen er twee honden wild spelend op jullie afgerend. Je voelt plots angst opborrelen, wat bizar is, want je bent dol op honden. Je zoomt uit, realiseert je dat het de angst van je vriendin is (en je herinnert je ook dat zij inderdaad bang voor honden is). Dan kun je dit benoemen naar je vriendin. Dit is voor jou een check dat je het goed aanvoelt, dat het inderdaad haar angst is, wat jou helpt in het trainen van je bewustzijn.

Daarnaast kun je handelen door het baasje van de honden te vragen of ze de honden bij zich wil houden. Je staat in je kracht, voelt je ook sterker, als je weet welke emotie van de ander is en welke van jou.

Support

Soms, soms heb je een zetje nodig, hulp om te leren te onderscheiden wat van jou is en wat van die ander. Om te leren hoe je de energie van die ander buiten jouw systeem houdt. Hoe je jouw gave (want dat is het!) vóór je kunt laten werken i.p.v. tegen je. En laat ik jou daar nou toevallig mee kunnen helpen! 😊

Meer weten, neem dan contact met me op. Kijken we samen in een half uurtje wat een eerste stapje voor jou zou kunnen zijn om jouw energie bij je te houden, zodat je je aan het eind van de dag ook nog fit en vrij voelt.

Doen! Want echt, je sensitiviteit is een mooi en kostbaar goed!