Ken je dat, dat een bepaalde geur, een voorwerp of geluid je direct terugbrengt naar een specifieke herinnering?
Als ik 𝘍𝘢𝘩𝘳𝘦𝘯𝘩𝘦𝘪𝘵 van Dior ruik, dan ben ik gelijk terug in mijn jonge jeugd en denk ik aan mijn vader. Gek was ik op dat geurtje.

Wanneer ik op de groenteafdeling van de super sta en ineens Barry White’s 𝘠𝘰𝘶’𝘳𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘍𝘪𝘳𝘴𝘵, 𝘵𝘩𝘦 𝘓𝘢𝘴𝘵, 𝘔𝘺 𝘌𝘷𝘦𝘳𝘺𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 door de speakers hoor galmen, ben ik stante pede in gedachte weer dat 18-jarige grietje in mijn favo uitgaanstentje in Den Haag.

Of als zo’n Youtube filmpje voorbijkomt met al die ‘eighties’ spullen, zoals walkman, bubblegum en strippenkaart, je meteen 30 (bijna 40 inmiddels, volgens mij 😬) jaar wordt teruggeworpen in die zorgeloze tienertijd.

Ankers

Ik weet zeker, dat jij dit ook hebt. Dat een bepaalde geur, dat ene liedje of een zeker beeld of voorwerp gekoppeld zit aan bepaalde herinneringen. Je ook meteen weer voelt hoe je je toen voelde en je de situatie voor je ziet.

We noemen zo’n beeld, geluid of geur in vakjargon ook wel ‘ankers’. Het fijne van ankers is, dat je ze vóór je kunt laten werken. Ze kunnen een bepaalde emotie versterken, of helpen om op te roepen.

In mijn werk maak ik geregeld gebruik van ankers bij mijn cliënten. Het helpt bijvoorbeeld om een genomen besluit of een nieuwe manier van omgaan met uitdagingen te verstevigen (verankeren). En die hulp kan je wel gebruiken. Want ons brein is van nature lui, wil zo min mogelijk energie verspillen en houdt van short-cuts. Die gaat dat pad (van beperkende gedachten), dat het al tig jaar loopt niet zomaar opgeven, omdat jij ‘ineens’ besluit een ander pad met helpende gedachten te maken in je brein. Kijk bijvoorbeeld maar ‘ns wat er eind januari nog over is van de meeste goede voornemens die je had gemaakt aan het begin van het jaar…

Het kan dus enige inspanning kosten om nieuwe, helpende gedachten eigen te maken, te automatiseren.

Ankers vóór je laten werken

Nodig ik cliënten uit om, nadat ze zélf hebben gevoeld, gehoord en gezien welke gedachten helpend zijn voor hen, hardop te benoemen wat ze nu actief gaan doen om te zorgen dat deze helpende gedachte ook daadwerkelijk hen eigen wordt. Beklijft. Want een inzicht in een sessie is fantastisch en tegelijk: zodra je buiten staat, word je weer opgeslokt door het leven zelf en wordt jouw net nieuw gemaakte pad overwoekerd door de waan van de dag, als je niet oplet. Dus: welke ankers gaan jou hierbij helpen?

En soms krijg je hierbij onverwacht een steuntje vanuit het universum. Krijg ik deze foto van een van mijn cliënten. Haar helpende gedachte, die ze in haar hele lijf kan voelen, haar houding doet verstevigen en haar stem krachtig maakt, is ‘ik kan het’. Gemberthee en post-its overal door het huis waren al gebombardeerd tot anker. En hoe gaaf is dit extra anker dan: 1) het gegeven, dat je op de snelweg jouw helpende gedachte in koeienletters ziet staan; 2) je bewust er een foto van maakt; 3) je dit appt naar je coach en 4) je coach vraagt of ze die foto mag gebruiken voor een post.

Je begrijpt: de reclame van GAMMA is nu ook een anker voor mij😀

Leuk als je deelt wat voor jou een positief anker is (en waarom)!

PS Wist je dat ik ook regelmatig post op LinkedIn? Leuk om daar te connecten, als we daar nog niet gelinkt zijn, stuur me een connectieverzoekje!

Voor de lezers die geen LinkedIn account hebben, hieronder een paar posts die op LinkedIn veel reviews (‘kijkers’) hebben getrokken:
Verbinding wanneer je elkaar écht ziet. Kijken!
• Mijn eigen pad over familieopstellingen
• Over hoe ik zelf soms ook nog in oude valkuilen tuin. Balans tussen geven en nemen