1 januari 10.13 uur. Een stevige, brakke gelukkig-nieuwjaar-mam-knuffel met meteen daaropvolgend ‘mam, een vriendinnetje van X is vannacht over de kop geslagen in de taxi’. Okeeee, dan…

De nacht van 31 december op 1 januari is niet mijn beste nacht in het jaar als het om lekker slapen gaat. De jongens zijn de hort op en ik weet, dat ze de avond en nacht niet op een glaasje spa rood leven. Dit moederhart heeft soms nog moeite met overgave en loslaten.

Irritant goed bedoelde adviezen

Zoals op oudjaarsavonden dus en dan vooral om ‘al die gevaarlijke dwazen’ die rondlopen (waardoor bijvoorbeeld dus een taxi met je kind erin over de kop kan slaan. Do I need say more?!). Moet ik ook echt mijn best doen om niet van tevoren op de nek van onze jongens te zitten. Eerlijk? Ik ben hopeloos gezakt, haha: blikken met rondrollende ogen en diepe zuchten vallen me ten deel, als ik weer terloops (denk ik dan) een verstandige opmerking maak.

Slecht slapen

Anyway: slecht slapen, dus. Een onderwerp dat geregeld aan bod komt in mijn praktijk en de daarbij komende vermoeidheid.

Soms lijkt de oorzaak duidelijk, zoals een blaas die je bezig houdt (lang leve de overgang), een ziek kind dat je aandacht nodig heeft of omdat je piekert over een of ander. Bij het laatste onderzoeken we hoe je dit kunt omvormen en je nachtrust weer terugkrijgt. Soms is de reden niet zichtbaar.

De mindf*ck

Vooropgesteld dat chronisch slaaptekort door elke nacht uren wakker te liggen inderdaad je systeem ontwricht, is het mogelijk om ook met korte, gebroken nachten prima te functioneren. Ook voor langere tijd. Waar de valkuil zit, is dat je ooit bepaald hebt, dat om een goede dag te kunnen hebben, je minimaal zoveel uur geslapen moet hebben.

En zit je daaronder, dan gaat het dus mis. ‘Oh, ik heb maar 5 uur geslapen vannacht, dus dit wordt een zware dag’, ‘hoe ga ik me door deze dag slepen, ben er vannacht 3x uit geweest voor de kleine’ of ‘ik weet niet hoe ik die presentatie voor elkaar moet krijgen vandaag, want ik heb geen oog dichtgedaan door de warmte’. Is het je (onbewuste) houding, je overtuiging rondom slaap, die je parten speelt in je functioneren en niet per se de korte nacht an sich.

Verkeerde focus

Als jouw dag begint met de overtuiging dat je door een gebroken nacht ‘dus’ wel een zware dag zal hebben, wat denk je dat er dan gebeurt? Je focust op dat wat je niet wilt, dus krijg je wat je niet wilt, namelijk een zware dag. De energie die je (nog) had, die verdwijnt zo, hup, een bodemloze put in. En dan moet de dag nog beginnen. Het herpakken kost je bakken met energie (en die had je net in die put gekieperd) en dan heb je nog niks gedaan die dag.

Juiste focus

Moet je je zelf dan voor de gek houden en doen alsof je energie voor 10 hebt? Nope. Het gaat om het er te laten zijn. Als je na een slechte nacht wakker wordt, vóel je eerst hoe je je voelt voordat je brein al bepaald heeft dat je ‘dus’ kapot bent omdat je zo weinig uren hebt geslapen. Je ademt rustig een paar keer diep in en uit, rekt bewust je spieren (rug, armen, benen) en staat op met de intentie dat je – ondanks je mogelijk vermoeide gevoel- met de energie die je nu hebt alle to do’s voor vandaag prima in jouw tempo kunt doen.

Het mooie hiervan is, dat je erkent dat je niet uitgerust wakker wordt zonder er een drama van te maken, waardoor je de dag plezieriger doorkomt.

Onbewuste, belemmerende aannames

Wanneer in slaap vallen een eitje voor je is, maar de hele nacht doorslapen een ding, dan zou het zomaar kunnen, dat je je vóórdat je naar bed gaat (on)bewust al gaat zitten opwinden ‘dat je vast weer wakker wordt om 4 uur en dan niet meer in slaap valt’ met alle gevolgen van dien. Dit helpt niet met doorslapen, je gaat je nachtrust dan gestrest in. Wat dan wel?

Lekker doorslapen

Spreek met jezelf af, dat mócht je midden in de nacht wakker worden, je daar dan oké mee bent, dus niet gaan balen of mopperen, wel er mee zijn. Het is zoals het is. Daarmee blijft de stress buiten de deur en neem de kans op weer vlot in slaap vallen toe. En soms helpen ‘trucjes’: een klant heeft ontdekt, dat ze weer snel in slaap valt als ze haar radio zachtjes aanzet, een soort hypnotiserend achtergrondgeluid. Een ander zet een kopje kruiden- of gemberthee en gaat daarna weer naar bed. Zolang het ontspannen is voor jou, is het helpend. Experimenteer wat werkt voor jou.

Wat is jouw gouden tip als je een mindere nacht hebt? Leuk als je het met me deelt!

PS1 Met het meisje lijkt het goed te gaan. Ze is in ieder geval weer thuis.

PS2 Mocht je een voornemen hebben gemaakt en je wilt er dit jaar een succesverhaal van maken, download dan deze praktische, haalbare en eenvoudige tips!

PS3 En dan heb je natuurlijk nog de jou vast bekende tips zoals: geen beeldscherm een paar uur voor het slapengaan, geen cafeïne in de avond, alleen ontspannen lectuur voor het slapen, geen suikers, voldoende beweging en schrijven in je dankbaarheidschrift.