Hoe ingewikkeld kunnen we het toch voor onszelf maken als het gaat om ‘nee’ zeggen, grenzen aangeven en doen wat goed is voor jou?!

Dat is al een dingetje als het gaat om zgn. vervelende situaties, zoals wanneer je baas je nog even een extra klus in je mik schuift (wat-ie alleen maar kan doen, omdat jij je grenzen niet goed bewaakt. Autsj). Maar wat dacht je van nee zeggen tegen léuke dingen, omdat je moe bent, geen zin hebt of je energie simpelweg op een andere manier wilt besteden?! Nee, dán is het gemakkelijk… not…

Wat er mis kan gaan… of wat er goed aan is

Het komt in allerlei vormen en maten langs in mijn praktijk, nee willen/kunnen zeggen tegen goed bedoelde, maar oh zo nu-niet-gewenste gezelligheid of support, maar dat super lastig vinden (en dus toch weer ‘ja’ zeggen). Want wat er allemaal mis kan gaan als jij voor jezelf opkomt en je grenzen aangeeft, brrrr. Tenminste, dat is wat je brein je wijs wil maken.Tijd om te focussen op wat het je wél brengt, als je goed voor jezelf zorgt en dus je grenzen aangeeft.

Ik neem je mee in een paar voorbeelden uit mijn praktijk.

Fijn met 10 man tegelijk je huis opknappen

Emma gaat verhuizen. Ze heeft een turbulente tijd achter de rug en haar nieuwe huis staat symbool voor het einde van een tijdperk en voor de start van een nieuw leven, vol mogelijkheden. Met een energieniveau van bijna zero staan er tig vriendinnen klaar om met hun handen te wapperen om haar te helpen. Is het niet om de boel te willen komen verven, behangen of schoon te poetsen, dan is het wel om Emma gezellig voor het avondeten te vragen, zodat ze niet hoeft te koken.

Hartstikke lief, alleen…het is niet zo handig om 10 vriendinnen tegelijk over de vloer te hebben. En dat gezellig komen avondeten kost haar bakken met energie. Emma wil gewoon ‘hup, even eten en weer door’. Niks geen gezellig praten, neuzelen en vertellen hoe het gaat en daardoor twee uur langer blijven zitten, terwijl ze in die twee uur ook nog een muur in de verf had kunnen zetten. Of (misschien wel beter) binnen die gekte een avond met de pootjes omhoog op de bank effe niksen. Maar ga dat maar eens hardop zeggen…

Gezellig die continue aanloop

Iris heeft een dierbare verloren. Hulptroepen in rijen van tien appen, bellen en mailen omdat ze staan te popelen om haar te helpen, te ondersteunen en om te laten weten dat ze er voor haar zijn. Met direct daarbij het aanbod om gezellig op de koffie te komen, haar uit te nodigen voor het eten of mee te nemen voor een wandeling aan zee. Maar Iris wil rust en het idee van bezoek of ergens naar toe gaan is echt to much. Hoe lief ook bedoeld, continu onder de mensen zijn woont haar uit. Ze heeft helemaal geen zin in die lunch, in wandelen of bellen.

Maar ja (je voelt ‘m al aankomen), zeg er maar eens nee tegen. Dát is toch wel moeilijk…

Heerlijk die terugkerende vrijheid door afschaffing van coronaregels

Amber verzucht, dat ze het eigenlijk niet mag zeggen, want het klinkt echt heel erg, maar ze vindt het ergens naast fijn ook vreselijk dat de coronaregels weer versoepelen.

Amber vindt het ingewikkeld om haar sociale leven in te dammen, met als gevolg dat ze elk weekend te vol propt met allemaal leuke en gezellige afspraken. En als ze eerlijk is, ook regelmatig door de week heen nog een lunch of borrel met vrienden inplant. Is zich er van bewust, dat dit niet werkt, dat het haar teveel energie kost, maar vindt het supermoeilijk om nee te zeggen.

Dus corona met alle daarbij komende beperkingen kwam haar heel goed uit, want afspreken was gewoon geen optie. Heerlijk die rust en al die vrije tijd voor zichzelf. Ze heeft nu ervaren hoe ze daar van geniet. Maar ja, nu mogen en kunnen al die lunches, etentjes en andere sociale activiteiten weer en moet Amber het beheersbaar houden van afspraken weer ‘zelluf’ doen. Nogal een uitdaging…

Schuldgevoel, FOMO en angst voor verlies

Waar zit die ingewikkeldheid dan in bij deze dames, die allen goed gebekt zijn en goed voor zichzelf lijken te kunnen opkomen? Schuldgevoel, angst om buiten de boot te gaan vallen en FOMO spelen een grote rol. Want stel je voor, dat je vriendin zich afgewezen voelt omdat je haar niet laat helpen met je verhuizing of niet met haar gaat wandelen. Dan komt dat door jou, dat zij zich rot voelt (NOT, maar da’s voor een andere blog)! En ze bedoelen het zo goed (Is dat wel altijd zo? Of zouden sommigen het onbewust ook aanbieden omdat dat henzelf een goed gevoel geeft om iets voor jou te hebben gedaan. Dat mag, maar is het jouw job hen ten koste van jezelf dat fijne gevoel te geven?).

Of er is de angst wat je allemaal mist als je niet meegaat op weekend met de meiden of dat je dan een volgende keer niet meer meegevraagd wordt of dat je vriendinnen kwijtraakt als je voor jezelf kiest (hoe erg is het werkelijk, als je die vriendinnen dan zou kwijtraken?).

De winst als je voor jezelf kiest, ook voor jou!

Deze mooie, dappere vrouwen hebben gezegd ‘no more’ en leren nu zichzelf op de eerste plaats te zetten zonder schuldgevoel of pijn in de buik. En dat kan jij ook, echt! Los van waar het issue vandaan komt, waarom je het nou zo moeilijk vindt om je grenzen aan te geven, helpt het jou om i.p.v. te kijken naar wat je mogelijk verliest te kijken naar wat het je allemaal gaat bréngen als je jezelf op de eerste plaats zet.

• de ruimte die het je geeft
• de energie die je overhoudt én kunt besteden aan jezelf en dat wat jíj het allerliefste doet
• de rust die je ervaart, omdat je stopt met jezelf forceren
• de ontspanning in je lijf omdat je niet meer ‘moet’
• je hoofd dat zoveel stiller aanvoelt.

Kun je het al voelen 😊? En dit allemaal, omdat je nee durft te zeggen tegen niet-leuke dingen én tegen dingen die leuk (zouden moeten) zijn, maar jou nu sloten met energie zouden kosten.

Leuk als je met me deelt waar jij de grens hebt getrokken en wat dat je heeft gebracht!

PS Herken jij je nu in deze dames, laat me je dan helpen! Echt, ‘zelluf doen’ is een nobel iets, maar sommige dingen kun je niet alleen en hoef je ook niet alleen te doen. Mijn tips werken, maar zijn alleen niet voldoende. Kies voor jezelf en maak met één klik vrijblijvend een online afspraak, dan kijken we samen wat ik voor jóu kan betekenen.

PS2 De voornamen zijn gefingeerd.