Lastig, een woord dat deze week vaak voorbijkwam. Bij mij, bij klanten en eigenlijk vindt de hele wereld het momenteel lastig. Wat bedoelen we als we zeggen dat we iets lastig vinden? En, nog veel belangrijker, helpt het je om vooral te blijven zeggen hoe lastig je het vindt?

Lastige uitdaging voor mij

Afgelopen maandag ben ik met onze oudste twee de uitdaging aangegaan om twee weken lang (dus ook in het weekend 🙈) verantwoord en gezond te eten. Geen welverdiend chipje, geen lekker snoepje, geen heerlijk Scholiertje en voor mij: ook geen brood, want hoewel ik het heerlijk vind, denkt mijn lijf daar anders over. En oef, ik vínd het toch lastig op bepaalde momenten. Zo aan het eind van de dag, vlak voordat je begint met koken éven ontspannen zitten met een lekker bakje chips (kleine bak, maar dan wel twee keer vullen, ken je dat?). Of na het eten éven iets zoets. O ja, en zo rond negen uur ‘s avonds komt er nog zo’n ‘lastig moment’ voorbij. En nu dus gewoon niets, nada, noppes, behalve dan het gevoel dat ik ‘het lastig vind om vol te houden’. <zucht>😅

Lastige uitdaging voor ander

Mijn klanten vinden het lastig om voor zichzelf te kiezen, staan altijd voor een ander klaar ook als dat over hun eigen grenzen gaat en ze eigenlijk te moe zijn of geen tijd hebben. Een klant is herstellende van griep, zorgt normaliter met haar broers wekelijks voor hun ouders, maar heeft nu dus een paar weken moeten skippen, omdat ze echt te ziek was (let op de toevoeging van de woorden ‘echt te’. In feite zou ‘ziek’ genoeg reden mogen zijn). Bovendien neem je in deze tijd al helemaal geen risico om niet-fit je ouders op te zoeken, dus ze was al twee weken niet geweest.

Anyway, nog niet fit genoeg om het huishouden weer op te pakken (dat is mijn graadmeter of ik voldoende hersteld ben om te kunnen werken: stofzuig het huis en als ik aan het eind nog niet op apegapen lig, mag ik weer gaan werken), maar ze ‘kan haar broers nu toch niet nog een weekend alleen laten opdraaien voor haar ouders’. Op mijn vraag ‘waarom niet?’ komt het antwoord dat ze dat ‘lastig’ vindt. (Note: wat ze dan lastig vindt en hoe dat dan komt, is onderwerp voor een andere blog).

Lastig vinden, struggelen of worstelen

Het woord ‘lastig’ popt op in onze zinnen, zodra we iets moeilijk vinden en dat niet concreet hardop willen zeggen. Het ‘lastig vinden’ zit ‘m in angst voelen voor mogelijke consequenties als je gaat staan voor je keuze. Bij mijn voorbeeld is dat mijn zorg of het me wel lukt, want zo niet, dan heb ik ‘dus’ gefaald. Ook al weet ik dat falen niet bestaat, zoals ik in een eerdere blog heb geschreven (‘je wint of je leert’).

Bij de klant is het verpakt in schuldgevoel. Daaronder ligt angst op afwijzing als ze kiest voor zichzelf, want stel je voor dat haar broers er ‘iets’ van vinden als ze een week langer uitziekt. En dus zeggen we dan veilig dat ‘je het lastig vindt’ en daarmee laat je het je overkomen in plaats van dat je de regie pakt over jezelf.

Beperkende of helpende overtuiging

Een andere doordenker: helpt het jou als je blijft zeggen hoe lastig je iets vindt? NEE! Je houdt een beperkende overtuiging in stand. Wat je doet, is je focus leggen en houden op datgene waar je helemaal geen focus op wilt hebben liggen! Je focus ligt op hoe moeilijk en ingewikkeld je het vindt. Dat kóst je alleen maar energie en levert je niks positiefs op, versterkt je slachtoffergevoel en ‘hoe zwaar je het hebt’. Waardoor het alleen maar nog lastiger wordt om te gaan staan voor jezelf.

Maak een keuze

Dus: maak een keuze, besluit waar jij je focus op wilt leggen. Buig je je focus om naar de positieve uitkomst, als je eenmaal wel door de zure, lastige appel hebt gebeten of blijf je kijken naar het lastige met de daarbij komende zekerheid, dát het dan ook lastig zal zijn en blijven. En alles is oké, als je maar een keuze maakt en daar voor gaat staan.

Ik heb gekozen voor optie 1: het verleggen van mijn focus naar wat het me gaat opleveren aan moois. Ik weet, hoe dankbaar mijn lijf aanvoelt als ik er geen suikers ingooi. Nu met een week onderweg merk ik al het positieve effect. Mijn spieren voelen soepeler, ik heb nog genoeg fijne energie aan het eind van de dag én mijn mindset is positiever. Dáár focus ik me op.

Op mijn dipmomenten zeg ik hardop tegen mezelf zinnen als ‘wat fijn, dat mijn lijf zo goed voelt. Wat heerlijk om ’s avonds nog zoveel energie te voelen. Ik ben trots op mezelf dat ik ook deze dag goed voor mezelf heb gezorgd.’. Alles mag, als het maar een helpende gedachte is, die jou support en steunt. Mij helpt het ook, dat de jongens streng doch rechtvaardig zijn en niet meegaan in mijn zwakke moment, dat ‘we in het weekend toch wel 1 dag een break mogen hebben’.😆

Een helpende tip voor als je een keuze maken nog te spannend vindt

Als je het nog te spannend vindt om te gaan staan in een keuze, visualiseer dan voor jezelf of schrijf op in je notebook hoe mooi en fijn de uitkomst er uit zou zien, wanneer je bent gaan staan voor jouw keuze, jouw beslissing om te doen wat goed is voor jou. En merk op wat het in je lijf en hoofd met je doet als je naar de positieve uitkomst kijkt. Voedt dat waar je naar toe wilt, consequent, ook al doe je het nog niet voor het ‘eggie’. Het brengt je gegarandeerd in een fijnere stemming. En dat helpt weer om jou te sterken weg te blijven van ‘lastig’ en het durven nemen van een besluit.

Wat wordt jouw ‘lastige’ besluit? Leuk als je met het middels een reply laat weten!

PS1 Wat de klant heeft gekozen, is op moment van schrijven nog onbekend. En weet je? Het maakt niet uit, er is namelijk geen goed of fout. Haar proces, haar tempo, haar stappen.

PS2 Hulp nodig om te durven kiezen voor jezelf en afscheid te nemen van woorden als ‘lastig, struggelen en worstelen, zodat ook jij ontspannen, energiek en vrij je leven kunt leven zoals jíj dat wilt? Geef je op voor een gratis sessie waarin ik met je meekijk hoe ook jij dit kunt bereiken.