Je hebt van die dagen, dat je tegen alles wilt schoppen. Tegen de stomme dingen in life en tegen alle leuke dingen in life, simpelweg omdat je zin hebt om te schoppen. Wat natuurlijk al bizar op zich is, want het is nooit ‘simpelweg’ dat je zin hebt om te schoppen, er zit altijd een reden onder.

En laat je nu toevallig eens effe helemaal geen zin hebben om je bewust te worden van wat het dan is, wat er onder de oppervlakte loopt te heuen. Hou op, schei uit, je zit net zo lekker in die ‘oh arme ik en wat heb ik het zwaar’ bubbel. Herkenbaar?

Zelfkastijding

Afgelopen week had ik zo’n bui. Kriegel werd ik van al die dankbaarheidsberichten op alle soorten media met terugblikken op het surrealistische jaar waarin onze basisbehoefte van aanraking ineens verboden was. Over het vooral kijken naar wat het je allemaal wel gebracht heeft. En wat je in 2021 allemaal anders gaat doen en hoe je hier absoluut een succes van kunt maken.

Dit zegt natuurlijk alles over mij, dat het me buitengewoon irriteerde, al die blije, positieve en optimistische berichtjes (helemaal raar, als je weet, dat ik elke dag begin en eindig met schrijven over dankbaarheid). Ik had natuurlijk me kunnen afsluiten voor alle media, maar een soort van zelfkastijding is mij met vlagen niet helemaal vreemd, dus leg ik mezelf toch wel minimaal 1x per dag op een pijnbank genaamd: krant, Facebook, LinkedIn of mail nummer 329 in mijn inbox. AARGGHH.

Lang leve bewustwording (maar nu even niet!)

Het kl*tige van bewustwording is, dat je (ik) weet, dat je niemand anders ‘de schuld’ kan geven, als er al sprake is van schuld. Dat je weet, dat als iets je irriteert, er iets anders onder zit te duwen, dat gezien en geheeld wil worden. Dat je ook weet, dat dit echt niet vanzelf weggaat door het te blijven negeren of overschreeuwen. En… dat je tegelijkertijd soms gewoon even geen zin hebt om dit te onderzoeken of ‘ermee te zijn’. Je nu eenmaal ook maar mens bent en dus te maken hebt met die dualiteit van wel/niet, goed/slecht, zwart/wit. En daar is dus die ongemakkelijke spagaat: weten dat het antwoord in jezelf zit, geen zin hebben om erin te duiken, je met liefde in de zelfmedelijdenrol wil zitten en tegelijk ook weten dat dat je echt he-le-maal niet gaat helpen. Zucht.

En wat dan?

Het begint met te erkennen dat dit het blijkbaar voor nu even is. Lekker in gaan zitten als ware het een aangenaam, warm bad, jezelf de allerzieligste en alle anderen de allerstomsten van de wereld vinden, je onderdompelen in series op Netflix en genieten van die extra repen chocola, want die maken echt niet het verschil meer of je je lievelingsbroek ooit weer gaat passen.

Beweging

Wanneer je durft toe te geven aan de lamlendigheid van zo’n bui, je er helemaal mee verbindt, dan verdwijnt de macht die het over je heeft en komt er ergens een opening waardoor er weer beweging in je komt. En beweging geeft verandering. Die beweging kan van alles zijn: je maakt een wandeling, poetst de badkamer of gaat journallen.

Journallen

Met journallen stel je jezelf een vraag (i.c. wat maakt dat ik me zo erger aan al die dankbaarheidsberichtjes en positief geneuzel?) en vanuit daar schrijf je ongegeneerd álles op wat in je opkomt, ook al lijkt het niks (meer) met je vraag te maken te hebben. Je schrijft op wat je denkt, wat je voelt en waar je dat in je lijf je voelt, je onderzoekt wat je vindt van wat je denkt en voelt. Minimaal 20 minuten, max een half uur.

Pas op voor de mindfuck dat je daarna ‘dus het antwoord wel zult hebben’. Soms krijg je niet het antwoord en dat is ook oké. Je schrijft je hoofd leeg en hierdoor krijgt je onderbewuste ruimte jou te laten zien, waar je vastloopt, wat er gezien wil worden en daarmee komt er rust. Rust geeft inzicht en ontspanning en maakt het weer mogelijk om te kunnen genieten en dankbaar te zijn. 😊

Bel, mail of app me!

Meer weten over hoe je kunt omgaan met al die ergernissen, die je energie opvreten, je plezier doen verdwijnen en je stresslevel teveel opvoeren? Neem dan contact met me op om een online afspraak te maken waarin ik meekijk in jouw situatie en je een paar direct toepasbare tips krijgt. Gratis.

PS1 voor de nieuwsgierigen onder jullie, wat mij dan dwarszat: ik was te moe, negeerde alle signalen, want ‘het sloeg natuurlijk nergens op dat ik moe was’ en toen was ook mijn energie-emmertje op een moment te leeg voor wat dan ook.

En ja, die voorbeelden komen ergens vandaan: onze badkamer glimt, mijn wandelschoenen hebben weer eens dienst gedaan en een halve pen is leeggeschreven in mijn notebook. 😊 

PS2 lees deze blog voor tips en do’s & don’ts om je voornemen van 2021 te laten slagen!