‘Ik kan het c-woord niet meer horen, het gaat nergens anders meer over’, hoor ik steeds vaker om me heen verzuchten. Deze blog gaat net als de video, die ik van de week maakte, over deze onrustige tijd en hoe je het fijn en ontspannen houdt voor jezelf en voor je omgeving.

De impact is groot
Ik snap het, het coronavirus heeft ook mega impact op ons en de hele wereld, er is geen ontsnappen aan. Het nieuws waardoor je wordt overspoeld waar je ook bent, op radio, tv, social media en apps, de gesprekken thuis of op het werk. Of je nu wel of geen kinderen hebt (en je ineens ook juf bent naast moeder en werknemer en al die andere rollen), wel of niet graag uit eten gaat en nu elke avond noodgedwongen aan je eigen tafel zit, wel of niet in een van de zwaar getroffen branches werkzaam bent, wel/niet zelf ziek geworden bent, je er wel of niet stoïcijns onder bent, het heeft hoe dan ook 24/7 impact op je. Je mag van alles niet, je moet van alles wel. De ‘1,5 meter economie’ staat met stip op 1 om het woord van 2020 te worden.

Tegelijkertijd is dit wat het nu is. Én… kan er ook een heleboel wel, zitten er ook mooie kanten aan deze bizarre tijd. De keuze is aan jou: waar geef je aandacht aan? Aan wat er allemaal niet kan, of aan wat er wel mogelijk is? Hoe vaak kijk je bijvoorbeeld naar het nieuws? Ik heb er voor gekozen nog maximaal 2x per dag het nieuws te volgen. Want anders neemt de ellende en het verdriet mij over en daar is helemaal níemand bij gebaat.

Anders, ongewoon en wennen
Natuurlijk raakt het virus ook mij(n werk) en mijn gezin. Het coachen heeft een ietwat andere vorm gekregen (lang leve Skype en Facetime); ons huis is vol met 5 ‘grote mensen’; onze tuin en zolder lijken regelmatig op een gym met de daarbij behorende muziek 🙉😆; in het weekend zijn de jongens thuis i.p.v. in de kroeg (wat ik dan persoonlijk als moeder ook wel gezellig vind) en mijn vader live zien zit er voorlopig niet in. De eerste dagen was ik van slag, had ik last van de angstige buzz die over en door het land waarde, het was niet eens mijn eigen angst! Het benam me de adem en legde me lam. Fijn hoor, die sensitiviteit, maar toen even niet. Totdat ik weer verbinding vind met mezelf en daardoor vanuit mijn eigen basis kan kijken door de bril waardoor ik normaal gesproken naar de wereld kijk.

En ook gezellig, genieten en rust
Dus geniet ik nu ook in deze bizarre tijd met al die opgelegde beperkende maatregelen. Want jongens, de stilte en de rust, die is neergedaald over het dagelijks leven; elke ochtend wakker worden met een zondagochtendstilte; de humor in de supermarkt als vanuit 3 hoeken tegelijk een karretje komt zeilen, we abrupt stoppen en lachend om de absurditeit bekijken wie er als eerste mag ‘oversteken’; onze ‘Goed gevoel’ FB-straatpagina waar we op afstand elkaar in de gaten houden, er voor elkaar zijn en stiekem een bijna 80-jarige medestraatbewoner gaan verrassen door de brievenbus op zijn verjaardag te laten overstromen met felicitaties; de verbinding die ik over de wereld voel door een FB-groep zoals ‘what do you see from you window’ waar mensen van over de hele wereld hun raamuitzicht vanuit huis laten zien en de 100-en andere initiatieven die verbondenheid en saamhorigheid brengen. Het kan mij echt roeren.

Kijken naar wat er wel fijn is
Neem het besluit en pak elke dag minimaal 1 moment waarop je bewust kijkt naar wat er binnen gekte waar we met z’n allen inzitten, wel fijn is, wel mogelijk is en wat je misschien gemist zou hebben, als we nog steeds in de ratrace hadden gezeten van vóór het coronatijdperk.

Wat is jouw positieve side-effect?
Leuk als je me in een reply laat weten, wat jouw ‘geniet-momenten’ zijn in deze tijd.

Ik wens je een fijne Pasen!

PS Mocht je moeite hebben om te kijken naar wat er wel mogelijk is en je zou dit graag willen kunnen, bel of app me! Dan kijken we samen in een gratis ‘kijken-naar-mogelijkheden-sessie’ naar hoe jij je zou willen voelen, en hoe je dat kunt bereiken. Doen!