‘Met welk gevoel wil jij de rechtszaal uitlopen na de zitting?’, vraag ik haar.
Haar broers steggelen – inmiddels is het zo’n 4 jaar na het overlijden van hun moeder – nog steeds over de erfenisverdeling.

De emoties lopen hoog op en 1 van hen is nu een rechtszaak begonnen. Suus heeft zich buiten dit gedoe gehouden, maar moet toch bij de zitting aanwezig zijn voor het een of ander. Haar doel, haar gevoel? Ze heeft geen doel en ze voelt alleen maar weerzin. Ze wil dit niet eens, maar ze moet.

Focus op angst

Haar angst is, dat ze weer teruggezogen zal worden in haar patronen van vroeger, wat zoveel inhoudt als niet opkomen voor zichzelf, bevriezen door ruzies, pleasen en over haar grenzen (laten) gaan. Alles om de harmonie maar te bewaren. Of dat er simpelweg niet naar haar geluisterd wordt. Bovendien is ze ervan overtuigd dat ‘ze geheid overvallen zal worden door allerlei emoties’. Alleen al het er over vertellen maakt haar gestresst, emotioneel en beneemt haar de adem.

De valkuil

En zie hier een bekende valkuil, niet alleen van Suus, maar bij velen van ons, misschien ook wel van jou. In deze situatie gaat Suus er bij voorbaat al vanuit, dat ze geheid overvallen gaat worden door allerlei emoties en met alle gevolgen van dien. Door al die aanname te doen, neemt de kans dát ze overvallen zal worden door emoties per definitie toe. Hetzelfde met dát er vast en zeker gedoe en hommeles zal zijn. Weet je nog: where focus goes, energy flows.

Focus op het juiste

Terugkomend op hoe ze de zaal uit zou willen lopen: het lijkt haar wel wat als ze met een tevreden gevoel de rechtszaal verlaat. Ik laat haar doordromen, hoe dat voelt, hoe ze dat voor zich ziet en vraag de situatie als een film een stukje terug te spoelen: stel dat ik achterin de zaal zou hebben gezeten, wat zie ik Suus dan doen of juist laten, waardoor zij na afloop met een tevreden gevoel de zaal verlaat?

Dan komen er antwoorden wat Suus allemaal níet zou doen: ‘je ziet me niet stressen, niet nerveus zijn, dat ik me niet laat overnemen door emoties en dat ik me niet gek laat maken.’. Als ik haar vraag dit om te vormen naar wat ik haar dan wél zie doen (remember: focus op wat je wél wilt) én hoe ik dat als toeschouwer dan zie in haar gedrag, wordt het stil…

Dwars tegen de gewoonte in

En dit is iets, wat ik regelmatig zie gebeuren in mijn praktijk. Zó gefocust zijn op wat je niet wilt, dat als je dan de vraag en ruimte krijgt om te kijken naar wat je wél wilt, je brein simpelweg even blokkeert, het niet weet, in de war raakt. Logisch, want ons brein is primair gericht op overleven en dus gefocust op mogelijk gevaar en niet om te focussen op wat het wel wil.

Voor Suus blijkt helpend te zijn, dat ze bewust even een stilte laat vallen nadat haar een vraag is gesteld. Even afstand nemen, alsof ze naar zichzelf kijkt vanaf een afstandje. Dat trekt haar uit de mogelijke emotie en geeft rust om na te denken. En dan pas antwoord geven. Ook de bewustwording dat ze niet meer die kleine Suus is en dat ze een enorme persoonlijke groei heeft doorgemaakt sterken haar (zelf)vertrouwen.

Hulpbronnen

Bijzonder blijft het om elke keer weer te zien, ook bij Suus, hoe je energie, je houding en ook de kracht in je stem verandert, groeit, zodra je focust op waar je naar toe wilt. In dit geval met een tevreden gevoel de rechtszaal uit. Komen er bij Suus ineens herinneringen naar boven van situaties, waarin ze wel degelijk goed voor zichzelf opkwam en haar grenzen aangaf. Hoe goed dat voelde. En daarmee groeit het vertrouwen dat ze het echt in zich heeft om dit neer te zetten. Dat los van de uitspraak van de rechter en los van of haar broers elkaar weer de tent uit zullen ‘meppen’, zij met een goed gevoel naar huis kan.

En met deze vibe stapt ze straks de rechtszaal in. Bam!

Hoe is dat bij jou? Check ‘ns bij jezelf, hoe jij een spannende of ongemakkelijke situatie, werkoverleg of familiediner ingaat. Dek je je alvast in, dat het ‘vast niks wordt’ of stap je erin met het gevoel, waarmee je na afloop de deur uit zou willen lopen?

PS Belangstelling voor meer bewustwordingen en inzichten? Download de 88 absolute aanraders voor een licht, energiek en vrij leven.