‘Out of the box, uit je comfortzone en buiten de bekende paden’. Sla een willekeurig boek over persoonlijke ontwikkeling open en de woorden komen je tegemoet getetterd. Je wordt ermee doodgegooid bij strategische sessies op je werk door je manager en ook privé is de een na de andere vriendin hier heel druk mee.

In de stretchzone, dáár zit immers je groei. Groeien kun je alleen als je het lef hebt om jezelf uit te dagen en je grenzen te verleggen. Dan pas kun je echt ontdekken wat het leven te bieden heeft. Toch?

Alles voor elkaar

Zo niet voor deze dame. Haar leven heeft ze tot nu toe geleefd vanuit het overlevingsmechanisme vooral de dingen te doen waarvan ze dacht dat anderen die van haar zouden verwachten. Niet dat ze zich dat bewust was. Klaarstaan voor anderen, ook als ze zelf kneitermoe was, dat deed ze gewoon. Gaf haar een goed gevoel als die ander het maar naar haar zin had. Keihard werken voor een mooie carrière, dat wilde ze zelf graag. Out of the box denken en zichzelf stretchen naar een hoger niveau? Appeltje, eitje voor haar. En het was ook gelukt, een mooie functie in een branche waarin ze altijd heeft willen werken, een fijne werkgever met fijne collega’s, toch…?

Toenemend, onbestendig gevoel

De toenemende vage onrust, het niet ‘lekker in haar vel zitten’ gevoel, het mindere slapen en de stresspijnen in haar schouders weet ze aan de drukte op haar werk en de zorgen die in de privésfeer speelden. Maar nu het op het werk weer rustiger is en het privé ook doable is, blijven de klachten en het onbestendige gevoel. Dringen zich vragen op als ‘is dit het nou?’ en ‘waarom voel ik me zo down?’.

En zo komt ze bij mij. Ze wil af van haar klachten, wil weer zin hebben in haar sociale leven en haar plezier in haar werk terug. Ze is zich ervan bewust, dat er meer aan de hand is dan wellicht wat oververmoeidheid, maar wat het dan is? Gaandeweg ontdekt ze dat ze op een bepaalde manier 24/7 op haar tenen loopt, altijd in haar achterhoofd bezig is met zich te verplaatsen in wat de ander mogelijk van haar zou kunnen verwachten en totaal niet bezig is met wat ze zelf eigenlijk echt wil. Realiseert ze zich dat ze haar carrière vooral heeft gekozen gebaseerd op pleasegedrag, angst om afwijzing en behoefte aan erkenning. Idem dito voor haar normaal drukke sociale leven vol met allemaal leuke dingen, maar had zij wel zin in altijd een weekend bomvol afspraken? Een gekke tegenstrijdigheid in haar gevoel, want ze is echt ook wel gelukkig, ergens…

Ín je comfortzone

Wat haar brengt op vragen als wie ze nou is in de basis, wat zij wil als ze voorbij gaat aan al die patronen en beperkende gedachten en wat haar comfortzone eigenlijk is, met de verzuchting: ‘mensen hebben hun mond vol met ‘buiten je comfortzone gaan’ om te kunnen groeien, maar laat mij maar eerst eens ervaren wat ‘in mijn comfortzone leven’ dan precies is en vandaaruit groeien’. Voor deze dame is uit haar comfortzone leven juist de stap durven maken om te ontdekken wat haar comfortzone eigenlijk is, oftewel zichzelf leren kennen vanuit haar eigen kern.

Ook voor jou

Hoe zit dat bij jou? Is je comfortzone echt je comfortzone of ben je net zoals deze dame binnen je comfortzone eigenlijk steeds in je stretch- of mogelijk zelfs stresszone, doordat je je continu overvraagt en daarmee steeds meer vermoeid voelt?

Meer weten hoe dat ook voor jou anders kan? Maak hier meteen een ‘ik kies voor mezelf’ sessie, gratis! Dan bekijken we samen wat jouw echte comfortzone is.