Onverwachts popt-ie op: schaamte. Ik neem deel aan een gratis zoomsessie over een ondernemers-onderwerp en plots zie ik ook een vage kennis in die groep. Blijkbaar vindt mijn overlevings-ego daar wat van, want in een split second gebeurt er intern van alles: ongemakkelijk gevoel door mijn lijf, schriksprongetje in mijn hart en een loopsalto in mijn buik. Wat gebeurt hier nou?

Schaamte

Schaamte (die overigens in diezelfde split second door een ander egodeel weer tot de grond toe gelijk gemaakt wordt. Ook niet oké, right, dusss). Die vage kennis is namelijk een startende ondernemer. En ik? Ik ben al jaren fulltime ondernemer, dus wat zal-ie wel niet van mij denken dat ik (ik?!) me heb aangemeld voor deze sessie. Werkelijk, mijn ego ten top, waar gáát dit over?! Who cares wat hij mogelijk wel of niet denkt?!

Zijn wie je bent

Schaamte, een fenomeen, dat we het liefst ontwijken. Het geeft je een slecht gevoel, dat je iets doet wat eigenlijk niet oke is (voor wie?), niet mogen zijn wie je bent, angst voor afwijzing en daardoor buitengesloten worden. Schaamte gaat over de vraag of jij van jezelf mag zijn wie je bent. Of je oke bent met jezelf. Of je in verbinding bent met jeZelf.

Afwijzing

Bij schaamte wijs je een deel van jezelf af. Of het nu gaat om schaamte, omdat je jezelf te dik vindt, te emotioneel of te gevoelig. Of dat het gaat om plaatsvervangende schaamte, omdat je moeder zich weer als een b*tch gedraagt op een verjaardag of wanneer je op tv langs een programma als ‘hotter than my daughter’ zappt en je achter een kussen wegduikt bij het zien van de opmerkelijke kledingstijl van moeders.

Verstopte schaamte

Het verneukeratieve van schaamte is, dat het ook vaak in een andere verpakking verstopt zit. In issues zoals niet je grenzen durven aangeven, geen nee durven zeggen en weinig zelfvertrouwen. Check maar eens bij jezelf: wat maakt dat je je grenzen niet durft aan te geven en geen nee durft te zeggen? Het meest voorkomende eerst gegeven antwoord zit in de richting van: ‘Ik wil de ander niet teleurstellen (’t Is echt veel minder erg dat je jezelf teleurstelt door weer over je grenzen te gaan. NOT!)’.

Als we dieper kijken, komen er andere ladingen naar boven. Vind je het bijvoorbeeld ‘gewoon’ doodeng om je uit te spreken, omdat dan misschien duidelijk wordt, dat je anders bent dan de groep. Dáár zit een angst op, want ‘anders’ is afwijkend en maakt dat je kans loopt om afgewezen te worden. En omdat je niet zo heel goed over jezelf denkt, schaam je je dus voor dat anders voelen, voor dat anders zijn. Schaam je je in feite voor jezelf en wijs je dus keihard jezelf af.

Schaamteloos

‘Moet’ je dan schaamteloos door het leven om een gelukkig leven te leven? Van mij moet je helemaal niets 😊 Als je er geen last van hebt, dat je je af en toe schaamt of plaatsvervangende schaamte hebt, vooral lekker zo laten.

Maar wat als het je beperkt om dingen te doen, die je heel graag wilt doen? Dat je jezelf terugtrekt, je situaties ontwijkt en daarmee jezelf enorm tekort doet? Wil je dat dan zou houden of zeg je: ‘nu is het klaar, ik ga hier mee aan de slag. Ik mag zijn wie ik ben met mijn plussen én mijn minnen. Ik hoef me niet te schamen. Ik ben oké en ik ga vrij, blij en ontspannen mijn leven leven’?

Vrije keuze

De keuze is aan jou. En mocht je dit ingewikkeld vinden, worstel je met jezelf zijn of struggle je om hiermee aan de slag te gaan, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik kijk en denk graag met je mee.

Zoals een van mijn coachees verwoordt: ‘Wat ik bijzonder aan dit traject vind, is dat Saskia mij laat voelen dat niets gek of raar is. Zij denkt mee, voelt mee en past de oefeningen aan naar mijn probleem/vraag. Er is ook altijd plek voor humor… Het traject wat ik heb doorlopen met Saskia heeft nu al effect op mijn leven. Zij laat mij op een nieuwe manier naar mijn leven kijken.’

PS Voor wie het zich afvraagt. Zo snel als de flard van schaamte opkwam, zo snel was ie ook weer verdwenen. Verbinden met meZelf en weten dat ik oké ben. Heb de zoomsessie gevolgd, ontspannen en nieuwsgierig.