Met buikpijn de feestdagen in
Je hebt ze vast ook, die verplichte feestavonden waar je totaal geen zin in hebt. Ook niet als het met gezellige mensen is, al val je liever dood neer, dan dat je dit hardop toegeeft. In deze tijd van het jaar is ontsnappen hieraan vrijwel uitgesloten: kerstborrel hier, eindejaarsborrel daar, gezellig met familie in een huisje om kerst te vieren of met vrienden naar een O&N-feest. Grote kans dat ook jij zo’n ‘feestelijke’ gelegenheid in het verschiet hebt waar je met goed fatsoen niet onderuit komt, tenzij je echt met veertig graden koorts als een zielig musje in je bed ligt te rillen.

Je bent niet de enige
De afgelopen week kwam de ene na de andere cliënt binnen, waarbij dit speelt. Zoals bij Manon. Buikpijn heeft ze ervan, nu al en het duurt nota bene nog 3 weken tot het feestdiner. Ze kent er niet zo veel mensen en de mensen die ze kent, daar heeft ze niks mee. Bovendien heeft ze niks om aan te trekken en de zin om te shoppen is ver te zoeken. Getver, ze hoopte maar dat ze de dag ervoor geveld wordt door een griep of haar enkel verstuikt, waardoor lopen uitgesloten is (voor twee dagen dan he, want daarna wil ze wel weer mobiel zijn). Vervelend voor haar partner, die dan alleen moet, maar wat een heerlijk idee, dat zíj dan niet zou hoeven…

Of zoals bij Carla, die het eigenlijk te gênant vond om toe te geven, dat ze geen zin had in dat verplichte kerstdiner van haar werk. Ze heeft immers een supergezellig team met fijne collega’s en ze weet, dat als ze er eenmaal is, het ook wel een leuke avond zal zijn. Ze weet ook, dat de man met de hamer dan bij thuis alsnog langskomt, als in ‘was toch teveel en te lang’. Want ze is moe, voelt gewoon weerstand om ’s avonds nog met werk bezig te moeten zijn, ook als dit voor de fun is. Maar ja: nee zeggen, is ook zo’n ding, vindt ze.

En zo zijn er meer, misschien wel meer dan je denkt, die in stilte ‘lijden’ en die niet per definitie met veel plezier uitkijken naar al die ‘gezellige’, verplichte feestelijkheden. Feestelijkheden en bijeenkomsten die als ‘moetjes’ voelen, die veel prikkels kunnen geven en waar je je overvraagd kunt voelen. Alleen al het geregel en gestress van tevoren wie wat verzorgt, de planning van waar je hoe laat in welke feestkleding wordt verwacht en het al dan niet vinden van oppas voor je kids, neemt je zin in zo’n feestje weg (niet dat je heel veel zin had – een avondje opgekruld op de bank met een paar oliebollen voor de buis, kijkend naar ‘Ik hou van Holland’ met je pantoffeltjes aan, klinkt jou als muziek in de oren).

Maak het fijn voor jou binnen de gestelde kaders
Op mijn vraag wat Manon nodig heeft om toch een leuke avond te hebben, antwoordt ze dat ze in ieder geval een outfit wil hebben waar ze zich fijn in voelt. Dit kan geregeld worden, want haar beste vriendin heeft een feilloos gevoel voor welke kleding haar goed staat. Om te zorgen dat het shoppen ook een leuk uitje wordt, voeren we een gezellige lunch in en wat drinken na afloop. Check, bij deze geregeld.

Maar verder? Hoe kan ze zonder stress toeleven naar het feestje en hoe wordt dat écht een leuke avond? Op dezelfde manier waarop jíj je decemberverplichtingen met veel minder stress tegemoet kunt treden.

Stel je voor dat het een superavond wordt
Ja, stel je nou eens echt voor, dat je aan het eind van die avond samen met je partner in de auto stapt naar huis, en je dan verzucht wat een onwijs leuke en gezellige avond je hebt gehad! Dat je totaal ontspannen, met een glimlach om je mond en vol positieve energie in de auto nababbelt over de avond. Hoe heerlijk zou dat zijn?! Je hebt vast wel eens van die avonden gehad. Dat je het supergezellig hebt gehad met vriendinnen, waar je lekker je zelf kon zijn en dat alles smooth en ontspannen verliep. Merk op wat het met je lijf en mindset doet als je aan zo’n gezellige avond terugdenkt. Ja, dat dus, heel goed!!😊

Blije, ontspannen, positieve vibe
Met deze energie, precies met deze blije, ontspannen, wat-was-het-leuk-energie, leef je naar deze feestavond toe. Je hebt het erover, denkt erover en koopt je jurk met de energie van hoe gezellig die avond was. En geloof me: dan kan het niet anders of dat feestdiner wordt een geslaagde avond. Je hebt het immers al voor je gezien en de energie ervoor neergezet. Dit noem ik manifesteren.

Manon heeft nu in ieder geval zin om te shoppen met haar vriendin, en weet ook al dat ze slaagt met het vinden van een leuke jurk. Ze heeft namelijk gemanifesteerd dat het feestdiner een onwijs gezellige avond was, en een mooie jurk zit daar bij inbegrepen 😊.

Laat je me weten wat jij doet om een feestelijke gelegenheid waar je geen zin in hebt toch geslaagd te maken?

Liefs,

Saskia

PS1
Dit manifesteren geldt natuurlijk niet alleen voor feestdagen. Dit kun je dus doen voor alles waar je van tevoren tegen op ziet, waar je geen zin in hebt of wat je heel graag wilt bereiken. Zie-het-voor-je-alsof-het-al-heeft-plaatsgevonden-en-hoe-fantastisch-het-was!

PS2
Voor wie wil weten, hoe het dan met Carla ging: ze heeft een leuke avond gehad zonder dat ze zichzelf voorbij is gelopen. Alleen al de bewustwording dat ze een keuze had (ze kon ook niet gaan), gaf ruimte en daarmee rust en minder stressbeleving. Daarnaast had ze van tevoren het besluit genomen het niet later te maken dan xx tijd én inderdaad ook zich voorgesteld dat ze aan het eind van de avond met een goed gevoel naar huis ging.