Kiezen voor jezelf. Vaak al ingewikkeld in het gewoon dagelijks leven, laat staan met feestdagen. Misschien omdat er in geramd zit, dat je in de feestelijke decembermaand juist moet geven, juist met familie moet zijn of die verplichte borrels en gezellige teametentjes moet aflopen [zucht]. Want oh zo gezellig en een hoog gehalte ‘zo heurt het’.

Zo gezellig…

’t Is alleen niet voor iedereen ‘oh zo gezellig’. En het ‘zo heurt het’ gehalte geeft bij sommigen een hoog gehalte stress. Anderen krijgen al uitslag bij het idee van het aankomende ‘gezellige familiediner’. En slikken dat allemaal in… Effe doorbijten, niet zeuren, bijna paar dagen vrij (oh nee, toch niet, want familie met kerst…), het is maar 1x per jaar, niet zo moeilijk doen, gewoon effe in die sjieke kleding hijsen, glimlach op en borrelen maar.

Of gezellig doen tegen (schoon)moeder die je wel kunt schieten, het verlangen naar op de bank hangen in je joggingbroek negerend, ploeterend in de keuken op een ingewikkeld gerecht of juist verzwijgen dat jullie een ‘plebsige’ gourmetavond houden (wat je dus echt leuk vindt, maar dát ga je niet zeggen tussen al die luxe kerstdiners-plannen. Stel je vóór…!)

Tips

Een paar tips, die jou kunnen helpen bij het kiezen voor jezelf. Voor de feestdagen. Ook handig voor mensen die het hele jaar reikhalzend uitkijken naar deze feestdagen en die mogelijk op andere momenten het ingewikkeld vinden zichzelf op de eerste plaats te zetten.

  1. Focus op wat je wel wilt. Als je dan toch naar die borrel ‘moet’, met je schoonmoeder aan tafel zit of je in die sjieke kleding hebt gehesen, sta eens stil bij met welk gevoel je aan het eind van de dag naar huis wilt. Ontspannen, dat het gezellig was, dat je ruimte had om te zijn wie je bent misschien? Roep dat gevoel van tevoren op en ga met dat gevoel die borrel of dat kerstdiner in. Je kans op een avond ‘die je is meegevallen’ neemt direct toe.
  2. Wees eerlijk naar jezelf: ‘ik heb geen zin hierin én ik maak er iets gezelligs van’ (let op het woordje ‘en’, dus geen ‘maar’). Onderdrukken of groter maken voedt alleen maar je negatieve gevoel. Blijf daar dus van weg door te erkennen wat je werkelijk voelt.
  3. Piep tijdens de borrel/het diner er even tussenuit door bijv. wat langer op het toilet te blijven, te treuzelen bij een drankje halen of voorbereidingen in de keuken. En gebruik dan 1 minuut om de 4-4-7-4 ademhalingsoefening te doen. 4 tellen inademen, 4 tellen vasthouden, 7 tellen uitademen, 4 tellen vasthouden. Repeat. Met slechts 1 minuut tijd voor jezelf pakken, grond je jezelf, zak je in jezelf en heb je weer verbinding met jezelf. Wat helpend is om de borrel/diner door te komen.
  4. Soms is het niet anders. Het is zoals het is. Als je daarmee kunt zijn, dan stopt je verzet en wordt de avond per definitie relaxter. Want de energie die je anders in het (blijven) verzetten zou stoppen, kun je nu inzetten voor bijvoorbeeld punt 1, je focus.
  5. Wees je ervan bewust dat je altijd een keuze hebt. Je maakt alleen niet de keuze om bijv. thuis te blijven, omdat je de consequentie ervan nog erger vindt dan wel gaan (gedoe op je werk, ruzie met je familie  angst voor afwijzing of buitengesloten te worden, geen erkenning, FOMO om maar iets te noemen).

Familieopstellingen – kiezen voor jezelf

Is het dadelijk januari, feestdagen overleefd, je voornemens al dan niet alweer gesneuveld, blijft dit een terugkerend thema bij jou. Zou je het graag anders zien en lukt het je niet om dit blijvend om te vormen. Kan het bijzonder begrip- en inzichtgevend zijn om te onderzoeken waar er mogelijk in je familiesysteem hobbels zitten, die het jou lastig maken om te kiezen voor jezelf. Wat wil er gezien en erkend worden in je familielijn? Wat zeul jij mogelijk mee aan ballast, die niet van jou is? Op 27 januari is er weer een mooie dag familieopstellingen met als thema Kiezen voor jezelf. Aanmelden kan vanaf nu. Superleuk als je erbij bent.

Meer weten wat dat nou eigenlijk is ‘familieopstellingen’? Lees hier er meer over of stuur me een berichtje. Ik vertel je er graag over.

Ik wens je heel fijne feestdagen! Heb het goed met jezelf en met elkaar. In verbinding, in vertrouwen, in liefde.