Blog

Grenzen stellen

10 apr 2016

In mijn praktijk komen mensen om uiteenlopende redenen: te moe, teveel stress op het werk, zorg om de kinderen, slecht slapen, heftige hoofdpijnen, relatie loopt niet lekker, niet verwerkte gebeurtenissen.

Integrale massage
Met integrale massages onderzoeken we wat het lichaam te vertellen heeft, waar de disbalans (het meest) aanwezig is. Soms geef je zelf het gebied aan, soms wordt tijdens het inmasseren duidelijk waar de aandacht naar toe mag gaan.

Als we diep gaan werken met bindweefselmassage is het belangrijk, dat je aangeeft wanneer voor jou de druk teveel wordt. Dat betekent dus níet met je kaken stijf op elkaar volhouden, ‘want het is vast goed voor me, als ik deze pijn verdraag’. En hier komt met enige regelmaat de eerste uitdaging voor een cliënt naar voren: ‘ik weet eigenlijk niet wat mijn grens is’, luidt dan de reactie.
Ja zeggen en nee voelen
Grenzen aangeven is voor veel mensen moeilijk. Ja zeggen, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen, maar ja, je wilt graag klaar staan voor de ander of je wilt er graag bijhoren. Je mening inslikken, want stel je voor dat de ander je anders niet meer aardig vindt of dan teleurgesteld is in je (herken je die?!). Of ja zeggen, omdat je je anders schuldig voelt (je zou toch ‘ns egoïstisch gevonden worden).

Over je grenzen (laten) gaan
Iedereen doet wel eens ‘ja’, terwijl hij/zij ‘nee’ voelt. En een keer jezelf opzij zetten, daar word je echt niet ziek van. Maar te vaak over je grenzen (laten) gaan, leidt uiteindelijk tot fysieke en psychische klachten. Voorbeelden zijn burn-out, overspannen zijn, te moe, eindeloos piekeren, om niets huilen of juist niet meer kunnen huilen, fysieke klachten. Maar ook vage klachten zoals 4x per jaar verkouden zijn, die steeds weer opspelende schouder, altijd koude voeten, of midden in de nacht wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen, kunnen zomaar komen vanuit het niet je grenzen stellen.

Grenzen afbakenen is een must
Grenzen aangeven is essentieel, zelfs een must voor je eigen gezondheid, voor je ontwikkeling en voor je eigen geluk. Door je grens te stellen voorkom je dat je teveel energie van jezelf weggeeft en zelf met een lege batterij blijft zitten, terwijl je gesprekspartner weer opgeladen er tegenaan kan.

Sessies
Met integrale massages en healingen leer je jouw grenzen te (h)erkennen en hoe deze aan te geven zonder wakker te liggen wat een ander daar mogelijk van vindt. Tevens onderzoeken we wat maakt, dat jíj het zo ingewikkeld vindt om te gaan staan voor jezelf en die grens af te bakenen.

Ook helder hebben waar jóuw grenzen liggen? Bel Sassense voor een afspraak.