Gestruggle, geworstel, gestruikel, vastlopen en het lastig vinden, woorden die me als gegoten zaten, toen ik van de week een dag ‘video maken’ had ingepland. Lekker knallen met het filmen en editen van een aantal scripts die alweer bijna lagen te verstoffen op de plank. Zo’n ik-ga-eens-heel-veel-doen-dag, dat was het plan, dusss… Alleen, het bleek zo’n dag, waar je bij het opstaan al voelt ‘dit kon wel eens ‘zo’n héél andere dag worden…’.

Zo’n dag waarop ik al aan mijn water voel, dat het niks gaat worden vandaag. Wat natuurlijk maakt, dat om deze dag überhaupt nog een kans van slagen te geven, ik dankzij deze beperkende gedachte eerst al een 1-0 achterstand mag wegwerken.

Vol goede moed

Nou laat ik me niet zomaar kisten door een beperkende overtuiging. Een heel arsenaal aan tips, trics, do’s & dont’s heb ik als lifecoach tot mijn beschikking. Vol ga ik er dan ook in: positieve affirmaties, rustig in- en uitademen om verbinding met mezelf te hervinden en houden. In een bewust en rustig tempo de spullen klaarzetten, terwijl ik onderwijl allerlei positieve mantra’s de ether inslinger. De thuiszitters geïnstrueerd zachtjes te doen, deur dicht en beginnen.

Het mocht niet baten

Maar ja, ik zei het al, het was ‘zo’n’ dag, dus wil de kat natuurlijk naar binnen (krabben aan de deur)… oh nee, toch maar niet als ik de deur opendoe… om – als ik me weer geïnstalleerd heb voor de camera – zich te bedenken en opnieuw aan te ‘kloppen’ en zich deze keer wel verwaardigt binnen te komen. Om daar de boel op stelten te zetten door mijn speciaal-voor-het-filmen-gekochte mooie roosjes op te willen peuzelen, een pen van de tafel af te tikken en voor mijn scherm heen en weer te lopen om vervolgens toch weer naar buiten te willen. En toen moest ik nog beginnen <zucht>.

Ik krijg geen zin normaal mijn strot uit en als ie een keer vloeiend gaat, blijk ik met de klik op de knop het filmen juist op ‘stop’ te hebben gezet i.p.v. op ‘aan’ toen ik begon met praten. Oh, en had ik al verteld, dat er heel fijn ergens een betonboor door een muur ging en er straatveegmachine langskwam om juist vandaag het onkruid weg te halen?!

Als dingen anders lopen dan gepland

Oké, punt gemaakt, denk ik. Soms gaan dingen niet zoals je had gepland of bedacht, ook bij mij. Er woedt een interne strijd tussen ‘wat een geneuzel, hoezo verkeerde bui om te knallen, hup aan de slag’ en het deel dat voor vandaag gewoon de handdoek in de ring wil gooien. Die even klaar is met altijd kijken naar wat er wel kan, het zich herpositioneren, oppeppen en die er nu even van sch**t dat het andere ‘always look at the bright side of life’-deel altijd de boventoon wil voeren. En ik? Ik zit er tussenin.

Uit je hoofd, in verbinding

Wat ik uiteindelijk heb gedaan? Wat denk jij? De handdoek in de ring gegooid? Mezelf toch weer omhoog gehesen en gaan knallen? Mis… ik ben gaan schrijven. Wekker op 25 minuten en alleen maar schrijven, oldschool met pen en papier en stel mezelf een vraag ‘wat wil ik nu niet zien?’. En dan al schrijvend kijken waar mijn onbewuste me uiteindelijk naar zal leiden.

Want ik weet inmiddels, dat wanneer ik zo’n bui heb, er iets loopt te ‘heuen’, aandacht wil, gezien wil worden. Dus zodra ik dit nu herken en daarna erken (kan soms wat tijd tussen zitten, want old habits die hard) stop ik het interne gevecht. Het brengt me namelijk nergens en kost me sloten met energie. Ik heb niks aan moedeloos opgeven en ik heb niks aan geforceerd doorgaan. Wat rest, is mijn echte ik.

Ruimte maken voor dat wat aandacht wil

Door te schrijven leeg je letterlijk je overvolle, drukke hoofd en komt er stilte, ontspanning en rust voor in de plaats om te kunnen luisteren naar wat er echt gehoord wil worden, wat er daadwerkelijk speelt en gezien wil worden vanuit je onbewuste.

Er komt verbinding en stilte en ik voel dat ik rust nodig heb, dat ik te hard werk vanuit wilskracht en niet vanuit mijn Zijnskracht. Mildheid naar mezelf is wat ik nodig heb en deze keer betekent dat, pen neerleggen en de zon opzoeken in de tuin. En vanavond voel ik of het oké is om te beginnen met video’s maken.

Wat doe jij als je vastloopt, struggelt of worstelt? Leuk als je het me laat weten!

PS2 Wil je ook leren luisteren naar jezelf, zodat je ontspannen en met (veel) energie vrij je leven kunt leven? Bel, app of reply me, dan bekijken we samen in een gratis sessie hoe ook jij dit kunt bereiken.