Zit je dan. Eindelijk een keer voor jezelf gekozen, pakt het anders uit dan je in je droombeelden had bedacht. En dan?

Kiezen voor jezelf geeft je ruimte, ontspanning en rust. In de praktijk vinden we het echter vaak ‘lastig’. Angst voor afwijzing, om gek of asociaal gevonden te worden, schaamte en schuldgevoel weerhouden je ervan te kiezen voor wat goed is voor jou. Daarbij steekt het, dat je dondersgoed weet hoe fijn het voelt als je wel voor jezelf kiest, waardoor je dus alleen maar meer ‘wat ben ik toch een suffe muts’-stress ervaart als je weer het belang van een ander op de eerste plek zet.  Dus áls je dan eens voor jezelf kiest, wil je wel graag dat het uitpakt, zoals jij wilt…

Alleen maar genieten
As we speak zit ik heerlijk in de Zwitserse bergen om bij te tanken en op te laden vrij van de praktijk en zonder gezin. Me-time, en ik geef toe, het heeft wat interne dialoog nodig gehad voordat ik zover was om dit cadeau te ontvangen. Lieve bekenden hebben daar een appartement en ik weet dat ik bij hen mijn gang kan gaan, mezelf mag zijn. Ik word met open armen ontvangen, er wordt voor me gezorgd en als ik alleen maar denk aan de mogelijkheid mijn bord zelf naar de keuken te brengen, wordt me gezegd, dat ik vakantie heb en dus lekker mag blijven zitten. Bovendien is het prachtig weer en kan ik die heerlijke zonnevitamines in grote hoeveelheden naar binnen slurpen. Hoe verwend kun je worden?!

Schuldgevoel en ondankbaar
Des te erger (lees: schuldgevoel en schaamte) dat ik merk, dat ik mijn draai toch niet helemaal weet te vinden. Ik betrap mezelf erop ongewild meer rekening te houden met de anderen dan ik had voorzien. De eerste dag wijd ik dat nog aan afkickverschijnselen, de overgang van ft werken en een gezin naar niets hoeven. Dus is het oké, maar op dag 3 wordt het toch wat vervelend. Daarnaast voel ik meer en meer ergernis, omdat ik maar niet voor elkaar krijg internet op mijn laptop te ontvangen. Het lukt me maar niet om mijn iPhone als hotspot te activeren (grrrrr), terwijl ik me zo had voorgenomen lekker veel áán mijn bedrijf te werken nu er geen tijdsdruk zou zijn. Van alles had ik bedacht om te doen (zie je mijn mind hard aan het werk zijn i.p.v. dat ik aan het zijn ben in het nu? Herkenbaar?).

Controlefreak
Ik voel me een beetje vleugellam, een enorm ondankbare hond en ook verdrietig. Hoezo was deze week ‘kiezen voor mezelf’ om te ontspannen?! Ik voel alleen maar toenemende stress dat dingen niet gaan zoals ik had gepland. Wat ik dan weer van mezelf afwijs, want hoe ondankbaar kun je zijn, waarom kan ik het niet loslaten. Het interne gemiep, dat ik voel dat het me zó goed zou doen een paar dagen helemaal alleen te zijn. De controlefreak in mij heeft de tijd van zijn leven…

Kiezen voor jezelf
Dan lukt het me gelukkig om te gaan staan in mijn keuze van een week vertoeven in de bergen: ik ga zitten, haal rustig en diep adem, waardoor ik weer verbinding met mezelf voel. Sta mezelf toe oké te zijn met alles wat ik voel, dat ik het zo ervaar zonder mezelf af te wijzen en zonder schuldgevoel. Dit geeft me ruimte om te kijken naar wat er wél mogelijk is.

Zo blijk ik als ochtendmens de eerste uren van de dag helemaal voor mezelf te hebben. Kan ik tijdens de bergwandelingen ook een tijd alleen wandelen zonder deel te nemen aan het gesprek. Kan ik tijdens de ‘après ski’ (zonder eerst geskied te hebben 😉) ook besluiten te observeren en in stilte te genieten van de drukte.

Dankbaar met het beste van beide werelden
Zie hier de overgave en ontspanning binnenstromen. En dan, door een samenloop van omstandigheden heb ik onverwacht het appartement ineens toch alleen voor mezelf. En niet 1, niet 2 maar zelfs 3 dagen. Om kwart voor zes in de ochtend hoor ik ze vertrekken en om zes uur sta ik als een kind zo blij in mijn uppie te genieten van het waanzinnige uitzicht over de bergen en het dal met al z’n lichtjes. Voel ik me schuldig: nee, niet meer. Voel ik me dankbaar: ja, meer dan ik kan zeggen. Het beste van beide werelden: de lieverds en mijn tijd alleen. Mijn behoefte om even helemaal alleen te zijn heeft namelijk niets te maken met het lieve gezelschap, maar alles met mij. En dat is oké, want ik ben oké.

Wees eerlijk naar jezelf
Kiezen voor jezelf betekent ook staan voor je(zelf en je) keuze en dat begint met eerlijk te zijn naar jezelf. Zonder oordeel en zonder dat je dan meteen er naar zou moeten handelen. Wat zou jíj willen en vandaaruit kijken naar wat er wel kan. Bedenk: geen keuze is ook een keuze. Dus dan maar beter een keuze maken, die je past. Hoe is dat voor jou? Gaat het je gemakkelijk af om te kiezen voor jezelf of zet jij een ander altijd op de eerste plaats? Leuk als je het me laten weten in een reactie.

Vraag hulp, als het je niet alleen lukt
Kun jij wel een handje gebruiken in te leren kiezen voor jezelf? Plan hier een gratis inspiratiesessie in, waarin ik met je meekijk, wat jou kan helpen om jezelf wat vaker op de eerste plaats te zetten.

PS Het allergrappigste: op het moment dat ik mijn frustratie laat gaan van het geen internet hebben en dus deze zondagochtend mijn blog helaas niet live zal gaan, besluit ik in een opwelling vandaag nog 1 keer te kijken of hotspot-verbinding mogelijk is. Ik leg mijn telefoon tegen mijn laptop aan en… JAAA, internet! Wat er al kan als je je mind loslaat en terugkeert naar leven in het nu. Lov’it.