2024 is een week onderweg. Hoeveel voornemens zouden er al gesneuveld zijn of glijden zo langzaam richting het afvoerputje? Afvallen, meer sporten, eindelijk meer tijd voor jezelf blokken in je agenda? Je voornemen om nu eens een keer echt je grenzen aan te geven op je werk en ook privé?

En als je eerlijk bent, hoe groot achtte je de kans bij voorbaat dat je voornemen gaat slagen? Eerlijk zijn he?! Ik vermoed niet zo heel erg groot. Of misschien ben je niet eens begonnen met een voornemen te bedenken, omdat je toch al weet, dat er niks van komt.

Een voornemen is een besluit zonder actie. Er hangt niks aan vast en da’s lekker veilig, want als je voornemen dan niet lukt, kun je immers zeggen dat het slechts een voornemen was. Een voornemen is net zoiets als ‘dat je het gaat proberen’. Door het woord ‘proberen’ te gebruiken ben je je zelf al aan het indekken voor wanneer het niet lukt. Maar als je met deze energie start, sta je meteen 2-0 achter.

Het kan ook anders

In plaats van een voornemen te maken, neem je deze keer een besluit. Een besluit leidt tot actie en actie geeft verandering. Dus: ‘ik val 5 kg af in een half jaar tijd, ik blok vanaf komende maandag elke week 2 uur in mijn agenda voor me-time en ik doe duct-tape over mijn mond tijdens het werkoverleg om te voorkomen dat ik weer ja zeg als ik een nee voel’. Easypeasy, toch?

Als het zo simpel is, wat maakt dan dat we dit vaak niet doen? Wat weerhoudt jou ervan om een besluit te nemen, een commitment aan te gaan? ’t Zou kunnen, dat je angst voelt, om te falen: ‘wat als het me niet lukt om met mijn vingers uit die koektrommel te blijven, wat als ik in een me-time blok toch weer voor een ander klaarsta, ik die ‘ja, doe ik wel’ er alweer uitflap bij een werkoverleg voordat ik het door heb?! Dan heb ik… gefaald!’. En falen, da’s een dingetje, dat wil je niet en dus omzeil je dit door het te hebben over een voornemen of dat je het gaat proberen.

Een paar tips, die je kunnen helpen je ‘voornemens’ dit jaar wel waar te maken.

Falen bestaat niet: je wint of je leert

Wil je dat het dit jaar anders gaat, dat je je doel wél bereikt, maak van een van je voornemens dan een besluit. Welk commitment ga jij met jezelf aan? Met in je achterhoofd, dat falen niet bestaat. Je wint of je leert. Klinkt lekker toch, haalt meteen de lading er af. 😊

Experimenteren

Stel een ‘besluit’ vind je nog te spannend en je wilt wel graag een stap zetten, spreek dan met jezelf af dat je ‘een experiment’ gaat doen voor bijvoorbeeld drie weken. Je committeert je aan deze periode. En aan het eind evalueer je, hoe het is gegaan. Falen is uitgesloten (dat was het sowieso al, weet je nog?), want het was immers een experiment en een experiment slaagt altijd.

Stretchzone

Begin met iets wat je als ‘stretch’ ervaart: kost je inspanning én het is haalbaar. Niet meteen 4x in de week sporten, maar 1 of 2 keer. Niet in een maand 4 kg kwijt willen zijn, maar 1 kg. Niet elke week 2 uur me-time, maar 2x per maand. Niet elk werkoverleg duct tape over je mond, maar af en toe in niet te spannende situaties. Beetje buikpijn ervan krijgen mag best, maar geen maagzweer.

Opschrijven

Schrijf je besluit op en spreek het hardop uit (mag ook als je alleen bent). Dan wordt je besluit meer ‘echt’, gaat-ie meer leven voor je. Koop een leuk notitieblokje, doe ‘m in je tas en schrijf er ook elke succeservaring meteen in op. Mocht je een dip hebben, kan het terugbladeren in dit schriftje je helpen door te zetten.

Wees eerlijk en vergevingsgezind

Dan op een avond pak je toch die koek (of 2, 3, 4), constateer je aan het eind van de week dat je niet hebt gesport, dat je ‘ja’ tegen je baas hebt gezegd, terwijl je een nee voelde, en is je me-time er de afgelopen maand ook bij ingeschoten. Einde verhaal, of niet? Nee, natuurlijk niet. Zoals hierboven al gezegd, het gaat niet om slagen of falen. Het gaat om bewustwording, je bent aan het leren, aan het experimenteren en onderzoeken. Wat ging je gemakkelijk af en waar stapte je in je valkuil? Wat kan er een volgende keer anders? En go!

Wie wil je zijn?

Houd je niet bezig met wat je allemaal anders gaat dóen en focus vooral op wie je wilt zíjn, dan volgt je gedrag als vanzelf. Een klein voorbeeld van mezelf: voldoende eiwitten binnenkrijgen is een uitdaging en wel belangrijk voor o.a. spierbehoud. Een goede proteïnepoeder kan hierbij helpend zijn. Alleen vind ik deze op z’n zachtst gezegd niet lekker (brrrr-niveau), waardoor ik aanvankelijk heel gemakkelijk ‘vergat’ zo’n glas weg te klokken. Sinds het besluit, dat ik iemand ben zijn die goed (oke: beter) voor haar lijf zorgt, maakt het niet meer uit of ik het lekker vind of niet. Werk ik nu elke dag zo’n beker weg (commitment of niet: ik vind het nog steeds mwah).

Focus op je besluit

Houd je focus op je besluit, op je doel en vaar niet op je motivatie. Het doet er niet toe of je zin hebt om je te houden aan je nieuwe leefstijl, dat het niet uitkomt om je te houden aan je blok me-time of dat je het even moeilijk hebt met een keer niet de reddende engel te zijn op je werk. Je hebt dat ene besluit genomen, omdat je wilt hebben wat dat besluit je oplevert: dat je die broek weer past, je meer energie en tijd hebt voor jezelf, je meer rust ervaart en met meer plezier naar je werk gaat.

Familieopstellingen 27 januari

Stel dat het je nou niet lukt, je het toch ingewikkeld blijft vinden om te kiezen en te doen wat goed is voor jou. Stemmetjes je maar blijven vertellen, dat je niet zo egoïstisch moet doen of moet piepen en je gewoon er altijd voor een ander moet zijn. Doe dan ‘ns mee met een familieopstellingendag. Geeft je inzicht en begrip, als je ervaart waar er in de zgn. onderstroom (dat wat het hoofd niet kan bedenken) mogelijk een issue, situatie, verwarring of verstrikking gezien wil worden, die het jou moeilijk maakt bij een besluit te blijven.

27 januari is er weer een mooie opstellingendag die zich zal ontvouwen rondom het thema ‘kiezen voor jezelf’. Zie ik je dan? Meer info en aanmelden, klik hier.

Meer weten over familieopstellingen? Lees er hier over.