‘Als ik thuis vertel dat ik door op een placemat te gaan staan eindelijk wél kan voelen en benoemen wat mijn doel is, dan verklaren ze me voor gek’, zegt ze lachend. Ze voelt zich blij, in verbinding en met een heldere stip aan de horizon.

Nog geen 5 minuten eerder sabelde ze zich met harde, beperkende overtuigingen rigoureus naar neer: ‘Ik denk zwart wit, dan werk (lever) ik onder mijn niveau en ik vergaar enorm (te)veel informatie uit alle hoeken en gaten voordat ik (eindelijk) een eerste stap zet’.

Slecht plan, dat neersabelen

Nou is jezelf neersabelen nooit liefdevol, helpend of een strak plan, dus ook niet als je in de eindfase van je opleiding zit met een deadline voor je scriptie hijgend in je nek. En nee, dit blog gaat deze keer niet over mij, hoewel ik wel in precies dezelfde fase zit van mijn opleiding, maar je begrijpt: ik heb natuurlijk helemaal nooit niet never last van demonen en duiveltjes op mijn schouder, woehaaa.

Gecamoufleerde issues

Haar studie, het blijkt verschillende keren een ware trigger. Zonder genade knallen issues naar boven en beperken haar meer en meer. En zoals wel vaker met issues het geval is, zitten ze ook deze keer verstopt in fraaie verpakkingen, zoals in een studiebegeleider die een andere taal lijkt te spreken dan jij of in een opleidingsinstituut dat eisen stelt aan je scriptie waar jij je niet in kunt vinden. Wat doe je dan? Ga je er met gestrekt been in, voeg je je naar de eisen of kies je misschien voor een andere beweging? En wat doe je met die beperkende overtuigingen over jezelf?

Gevolg

Het gevolg nu is in ieder geval minder plezier in haar studie, toenemende ergernis en frustratie en een scriptie die inmiddels onhaalbaar lijkt.

Als ik haar vraag om een paar stappen terug te doen en te vertellen wat ook alweer haar doel was met deze opleiding en nu met haar scriptie, wordt het stil. Ze kan het niet meer bedenken en haar gevoel is ook onbereikbaar, overstemd als het is door die irritante niet-helpende gedachten.

Placemat

Een Action-placemat, die nu de functie van ‘doel’ krijgt, biedt uitkomst. Ik nodig haar uit om op deze placemat, die nu staat voor haar doel, te gaan staan. Met de mededeling dat zodra ze óp die ‘stone’ staat, ze óp haar bereikte doel is. Het blijft elke keer weer magisch, wat er dan gebeurt. Want ineens voelt ze de verbinding met zichzelf (oke, ik begeleid natuurlijk wel hierin). Buitelen de woorden, gevoelens en ervaring over elkaar heen over hoe zich voelt als het doel is bereikt. Kan ze ook in één krachtige zin verwoorden wat haar doel is. Het zijn dit soort momenten, waarop ik niet weet wie er gelukkiger is: mijn klant of ik. 😊

Appreciation over expectation

Als toetje lopen we de beperkende overtuigingen langs. Stel nou he, stel nou dat dat zwart-wit denken, het onder je niveau werken en het eindeloze informatie vergaren talenten van je zijn. Dat je deze overtuigingen voor je laat werken in plaats van tegen je. Ik weet het, het is even schakelen.

Ze onderzoekt zelf wat er nou goed zou kunnen zijn aan zwart wit denken: dat ze scherp kan analyseren. Wat er goed is aan het ‘onder haar niveau werken: dat ze tot conclusie komt dat ze normaliter de lat te hoog legt en van zichzelf eist altijd op de toppen van haar kunnen te presteren, wat haar uitput en ook demotiveert. En dat wat zij noemt als ‘onder haar niveau werken’ wel eens kan betekenen, dat ze dan juist op haar niveau werkt, waar ze nog normaal kan ademhalen en met minder stress in haar systeem een prima resultaat kan neerzetten.

Dat ‘eindeloos informatie verzamelen’ geen teken van onzekerheid hoeft te zijn en wel dat ze secuur en betrouwbaar is. JA!! Dat dus 😊

Wat is jouw doel?

Ook zo benieuwd naar wat nou eigenlijk jouw doel is? Waar jij voor staat? Lijkt het je heerlijk om ook weer een gevoel van richting te hebben, dat je zelf de regie hebt i.p.v. dat het leven jou leeft? Stuur me een berichtje! Gaan we eerst vrijblijvend met elkaar in gesprek, zoomen we in op jouw situatie en kijken we wat er nodig is om jou weer het gevoel te geven dat jíj je leven leeft. Vrij, ontspannen en energiek!