Vandaag is het Complimentendag. Een mooie dag om eens stil te staan bij de vaak complexe relatie die wij hebben met het woord ‘compliment’. We hebben er een soort haat-liefde verhouding mee. Voor velen is het gemakkelijk om een compliment te geven, maar is een compliment volledig ontvangen nogal een dingetje.

Een vanuit het hart gegeven compliment geeft een boost aan je zelfwaardering. Je wordt er blij van, er komen zgn. gelukshormonen vrij. Het kan maken dat je de rest van de dag op wolkjes loopt. Tenminste, als je in staat bent om een compliment volledig te ontvangen. En daar gaat het vaak mank, want hoe goed ben je in het ontvangen van een compliment? Hoe blij ben je met jezelf, hoe zit het eigenlijk met jouw zelfwaardering?

Ongemakkelijk
Veel mensen vinden het ontvangen van een compliment maar ongemakkelijk. En zolang het aan de veilige, vluchtige kant zit, is het nog wel te handelen: likes op een berichtje dat je op Facebook of Instagram hebt geplaatst, dat je haar zo leuk zit en wat een mooi jasje je aan hebt. Da’s nog wel te behappen. Maar wat gebeurt er met je, als je een compliment van je manager krijgt over die grote klus die je geklaard hebt onder fikse tijdsdruk, waardoor je werkgever enorm uit de brand geholpen is? Wat als je in het zonnetje wordt gezet op de school van je kind, omdat je al vijf jaar achtereen de reddende engel bent geweest voor al die lessen handvaardigheid? Wat als je vriendinnen je ineens op een weekendje weg trakteren, omdat je áltijd voor hen klaarstaat? Kun je die ook ontvangen, of breekt het zweet je uit, alleen al bij het idee hiervan? Weet je niet hoe snel je de complimenten moet wegwuiven?

Sabotage
Als je moeite hebt met het ontvangen van een compliment, word je intern gesaboteerd door een overtuiging dat je het niet waard bent om iets te krijgen. Of je ben er onbewust van overtuigd, dat je er dan ‘vast weer iets voor terug moet doen’. Je bent bang dat je weer teleurgesteld of gekwetst zult worden, als je het compliment wel volledig omarmt. Vaak stammen deze overtuigingen uit je jeugd, omdat je bewust of onbewust hebt ervaren dat er een ‘tegenprestatie’ van je verlangd zal worden als je iets leuks krijgt. Of dat nou een compliment, wat lekkers of een gezellige dag weg is. En dus heb je jezelf onbewust aangeleerd om jezelf af te schermen van ‘ontvangen’. Vaak ben je daarentegen een kei in het geven van complimenten. Het geeft je een fijn gevoel een ander blij te zien en je beschermt jezelf tegelijkertijd van het zelf krijgen van een compliment.

Geef jezelf een compliment

Vandaag mag je jezelf een compliment maken. Een compliment, recht uit je hart gegeven, weer direct in je hart ontvangen. Een compliment, wat je zal raken, waar je hart een sprongetje van maakt en waar misschien de tranen van in je ogen springen. Waar ben je stiekem trots op bij jezelf, maar zul je nooit hardop zeggen, ook niet tegen jezelf? Misschien wel om je enorm grote hart, dat je altijd voor anderen klaarstaat, of juist dat je eindelijk níet meer voor iedereen altijd klaarstaat omdat je geleerd hebt je grenzen aan te geven? Of je enorme veerkracht, dat je ondanks alle stress – of dat nou op je werk is, of thuis, of door de zorg om je ouders – overeind bent gebleven? Dat je elke dag toch weer een geluksmomentje weet te creëren, hoe zwaar de dag ook is. Geef je zelf een hartecompliment en omarm deze volledig, geniet ervan totdat je voelt dat ook jij vandaag op wolkjes loopt.

Laat je me weten, wat jouw compliment aan jezelf is?