Driftig boenend en met consequent net iets te veel herrie gaat ze met de poetsdoek en stofzuiger als een jekko door het huis. Het is haar manier om te dealen met situaties waarin boosheid, frustratie en machteloosheid haar dreigen over te nemen.

Harmoniezoeker

Ze is een harmoniezoeker, heeft een bloedhekel aan ruzie en conflicten en gaat daardoor dan ook vaak over haar grenzen om ‘het maar gezellig te houden’. Gevolg? Zodra ze zelf boosheid voelt opborrelen, slikt ze het in en implodeert de boel. Een puinhoop van binnen, maar heee: in balans aan de buitenkant.

De schoonmaakrace door het huis helpt haar haar hoofd te legen en haar hart te kalmeren met als bijkomend voordeel een opgeruimd en schoon huis. Als je dan toch boos bent, zet die energie dan effectief in. Zoiets. Het is fijn, dat deze klant de kracht van haar boosheid weet om te zetten in iets productiefs. Jammer is, dat het een zeer vernuftige manier van duikgedrag is om maar niet te hoeven kijken naar dat wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Boos als synoniem voor zwak en onvermogen

Ze is niet mijn enige klant die moeite heeft met de emotie boosheid. Klanten vinden boosheid vaak een complexe emotie. Het hoort niet, is een teken van zwakte en van onvermogen. Bovendien is boosheid niet geaccepteerd, niet door onszelf, niet door de maatschappij. Je ziet wat voor ellende er in de wereld is, allemaal voortkomend uit boosheid.

Dus als een klant boosheid voelt opkomen, is haar primaire reactie deze te onderdrukken en controleren. Komt met redenen als ‘ik schiet er toch niets mee op, want het verandert de situatie niet’, ‘ik ben bang dat als ik de boosheid eenmaal toelaat, er dan geen stoppen meer aan is’ of ‘maar ik snap die ander wel, ze bedoelde het goed’. Killing!

Of is boosheid ook functioneel?

Maar, is dat waar, dat je niks opschiet met boosheid? Of is boosheid ook functioneel, wil het jou iets belangrijks vertellen en kan het je een boost geven om tot actie over te gaan (mag ook iets anders zijn dan je huis schoonmaken 😉)?

Ik noem boosheid wel ‘ns een secundaire emotie. Er zit een andere emotie onder verborgen. Eentje, die we niet willen of durven voelen, omdat we (lees: ons overlevingsmechanisme) denken te weten dat die teveel pijn en verdriet zal doen. Maar ja, die verborgen pijn wil geheeld worden en zal dus een weg zoeken om zich kenbaar te maken aan jou. En probeert het dan maar via de weg van opkomende boosheid, die jij vervolgens ook weer probeert weg te duwen. Totdat dit niet meer gaat.

Als een vuurspuwende vulkaan spuit je boosheid eruit

De pech met onderdrukken, negeren of weglachen is, dat áls de boosheid er dan uitkomt, dit vaak in een onbenullige situatie gebeurt en met een buitenproportionele heftigheid. Al die opgekropte frustratie, pijn, verdriet en miskenning pakt die kans om eens goed los te gaan. Vervelend voor iedereen, mogelijk beschadigend én het had voorkomen kunnen worden. Maar ja, ’t is altijd nog veiliger dan hardop aan onszelf en de ander toe te geven, dat we gekwetst zijn of ons niet erkend of serieus genomen voelen. Toch, of niet?

Toelaten van boosheid terwijl je servies heel blijft

Het toelaten van je boosheid is niet je servies door de woonkamer laten vliegen of losgaan op een ander.

Het gaat om herkennen en erkennen, dat je boosheid voelt. Je neemt de emotie serieus en daarmee wordt de macht van boosheid op jou kleiner. Als je iets ziet en erkent, hoeft het namelijk minder hard te ‘schreeuwen’ om aandacht.

Wanneer de boosheid gevoeld is en deze ‘oplost’, ontstaat er ruimte om de échte emotie toe te laten en te helen die zich heeft verstopt in die deken van boosheid. Dit brengt jou rust, energie en vrijheid, een stil hoofd en een ontspannen lijf. Hoe fijn is dat?!

Oefenen in herkennen van

Onderzoek de eerstvolgende keer dat je je barometer voelt oplopen eens, wat er werkelijk aan de hand is. Wat maakt, dat je nu opeens ploft over het feit jíj altijd de enige bent die de spullen die op de trap liggen, meeneemt naar boven? Dat je het niet meer trekt, dat je collega stelselmatig elk overleg te laat binnenkomt zeilen, terwijl jij altijd op tijd aanwezig bent? Dat je ineens woest op je ouders bent, omdat ze altijd wat te miepen hebben? Wat speelt er nu echt, onder die boosheid?

Tips

Wat kun je per direct zelf al doen om beter met opborrelende boosheid om te gaan:

  • haal rustig en diep adem. Het gezegde ‘tot tien tellen’ komt ergens vandaan
  • neem wat je vindt, denkt en voelt serieus
  • neem een time out, stap letterlijk uit de situatie, die je boos maakt. Loop een rondje of ga je huis poetsen
  • ga ín je boosheid zitten. Adem in je boosheid en nodig het uit te laten zien, wat er echt speelt
  • soms is acceptatie de enige oplossing: het heeft geen zin om boos te worden, dat je weer in de verkeerde kassarij bent gaan staan…

Herken je deze verstopte, ingeslikte en verstikkende boosheid? Ben je er helemaal klaar mee én klaar voor om rust in je hoofd en ontspanning in je lijf te voelen en lekker in je vel te zitten, neem dan contact met me op voor een gratis sessie! Help ik je op weg om die dikke, oude muren af te breken en ruimte te maken voor licht, lucht en vrijheid.