De laatste blog van het jaar. Waar mag die over gaan? Over dankbaar zijn, over terugblikken, over geven? Mag het over mij gaan, of juist over ‘de ander’? Wat als ik ‘t laat gaan over mijn volgende dag familieopstellingen, is dat dan gepast of niet gepast? Ben ik dan aan het geven of nemen? En wat is dat, geven? Nemen? Ontvangen?

Over geven

Stel dat je geeft, geef je dan écht, onvoorwaardelijk, of wil je er eigenlijk (stiekem, misschien onbewust) ook iets voor terug? Erkenning of bevestiging bijvoorbeeld. Het gevoel dat je ertoe doet. En is dat dan goed of fout? Is er een goed en een fout?

Of heb je wellicht juist ooit op een moment besloten niet meer te geven? Om teleurstelling te voorkomen, het te pijnlijk was, het veiliger was om niet te geven.

Over nemen

Stel dat je neemt, is dat dan zelfzuchtig, egoïstisch, hebberig? Of is ‘t de meeste liefdevolle daad die je kunt doen? En als je het over nemen hebt, waar gaat dat over? Neem jij de plek in de zaal die jij wilt of die overblijft als iedereen al zit? Neem jij het laatste koekje? Nemen ook is: je ouders nemen voor wie ze zijn met hun plussen én hun nukken. Alsook: kun je jezelf helemaal nemen of alleen de leuke kanten van jezelf? Wijs je je ‘minpunten’ keihard af?

Misschien neig je eerder naar teveel nemen, uit zelfbehoud, of omdat je (onbewust) geleerd hebt ‘als ik het niet doe, een ander doet het zeker niet voor me’.

Zelfliefde

Dat ‘volledig nemen van jezelf’ noem ik het helemaal oké zijn met jezelf. Dat het oké is dat je (nog) te weinig zelfdiscipline (= zelfliefde!) hebt om het snoepen te laten, om regelmatig te sporten of naar je eigen grenzen te luisteren. Dat het ook oke is, dat je baalt dat je te weinig zelfdiscipline hebt. En dat het ook oké is dat je aan het onderzoeken bent hoe anders. Stoppen met jezelf af te wijzen en beginnen met jezelf als geheel te omarmen. Zelfliefde.

Licht en liefde

Noem me een idealist, een dromer: mijn missie, mijn zingeving, dat waartoe ik hier op aarde ben is licht brengen. Lichtheid in de vorm van liefde. Dat je liefde voor jezelf kunt voelen door begrip voor en inzicht in jezelf, je met mildheid naar jezelf kunt kijken. Een fijne bijvangst is, dat wanneer jij oké bent met jezelf, dit zich als een positieve olievlek verspreidt. Grenzeloos en eindeloos.

Hart-verwarmend, ook voor mensen om jou heen. Familie, vrienden, je buuf en de dame achter de kassa bij de super. Ook naar degenen met wie je mogelijk gebrouilleerd bent, gedoe mee ervaart of die energievreters zijn. En dat jij daar dan weer oke mee bent.

Ontvangen

En het enige wat daar voor nodig is, is – gek genoeg – zelfliefde. Het zou de gemakkelijkste opgave moeten zijn en is vaak de meest ingewikkelde: jezelf nemen zoals je bent, met je plussen en minnen. Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven. Als je er klaar voor bent om het te ontvangen.

Over ontvangen gesproken, pfffff. Da’s pas lastig, toch? Of niet? Betekent dat je gezien wordt. Door jezelf, door een ander. Iets waar je naar snakt en tegelijkertijd als de dood voor bent. Error in je hoofd.

21 januari opstellingendag geven en nemen

De familieopstellingendag op 21 januari zal zich ontvouwen rondom dit thema, geven en nemen. Een gezonde balans hierin, wat is dat dan, wanneer is dat, hoe voelt dat? Wat maakt dat dit ingewikkeld voor je is? Wat heb je vanuit huis meegekregen, bewust dan wel onbewust over (moeten) geven, over (niet mogen) nemen, over (de ongemakkelijkheid van) ontvangen? Aan wie ben je nog steeds loyaal hierin? Waar wordt niet over gesproken?

Systemisch kijken hiernaar vanuit je familielijn kan je begrip en inzicht geven, waardoor er rust en ruimte ontstaat in en voor jou en daarmee ook in je familiesysteem.

Reacties deelnemers van eerdere familieopstellingen

• ‘…dat, dat wat zichtbaar wordt, rust geeft bij mij’
• ‘het meest geraakt heeft mij het innemen van iemands positie (𝘚𝘉: 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘯𝘵 𝘻𝘪𝘫𝘯) in een systeem en wat je daarbij voelt’
• ‘de veiligheid van de groep, de open sfeer en plezier tussen de zware momenten’

Meer weten of aanmelden? Klik hier

Ik wens je heel fijne, liefdevolle dagen en een licht 2023