Zo, vakantie zit er weer op voor de meesten van ons. Een paar weken waarin je afstand neemt van je normale dagritme, ontstresst, bijkomt en oplaadt. Een paar weken waarin je tempo omlaag gaat, je ademhaling rustig wordt, je je lijf gaandeweg voelt ontspannen en heee, je hoofd wordt ook stiller (als dit bij jou niet gebeurt, meld je nu dan meteen aan voor een gratis ‘dat wil ik ook’ sessie).

Als een jekko door het huis

En dan, dan kom je thuis en in no time zit je weer in de bekende riedel van de dag, ben je als een jekko de was aan het wegdraaien (ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier puilt niet de wasmand maar de bádkamer uit van vuile was na twee weken geen was te hebben gedraaid), werk je meteen je (privé)mail door, ruim je alle vakantiespullen in versneld tempo op en check je stiekem alvast je werkmail en agenda op wat je te wachten staat op je eerste werkdag onderwijl rondlopend met de stofzuiger door je woonkamer.

Als een jekko op je werk

Op je eerste werkdag komt er een tandje versnelling of twee bij. De hoeveelheid mail die zich in jouw vakantie heeft ontwikkeld tot een Mount Everest probeer je in 1 dag weg te werken, terwijl collega’s je direct weer weten te vinden en beslag leggen op je tijd en je energie. De pauze sla je maar over… En ergens ben je ook nog je best aan het doen om dat vakantiegevoel vast te houden. Herkenbaar?

Vasthouden is killing

Met het proberen dat gevoel ‘vast te houden’ help je je vakantiegevoel stante pede om zeep. Iets vasthouden, ook bij iets als een vakantiegevoel, betekent inspanning moeten leveren, spieren die spannen en verkrampen, krakende hersens en weg is je ontspannen gevoel.

Tips

Maar hoe zorg je er dan wél voor dat je langer plezier hebt van dat vakantiegevoel? Een paar tips die je kunnen helpen:

  • Doe voor de buitenwereld alsof je nog 1 of 2 dagen weg bent. Laat op je werk je afwezigheidsregel langer aanstaan (zet desnoods de datum wanneer je terug bent op twee dagen later dan werkelijk is), zodat je die tijd kunt pakken om R.U.S.T.IG. die Mount Everest aan mail door te werken zonder dat collega’s, overleggen en telefoontjes je meteen op je nek springen.
  • Blok in je vrije tijd elke week een paar uur waarin je alleen maar dingen doet die jou échte ontspanning geven (je weet wel, net zoals op vakantie 😉)
  • Zet een vakantiefoto neer, geef dat leuke souvenir of gevonden schelp een prominente plek, zodat je wordt herinnerd aan dat fijne vakantiegevoel. Je lijf ontspant en die glimlach verschijnt
  • Knal je internet uit (of in ieder geval je eigen telefoon en laptop, om eventueel gedoe met andere gezinsleden te voorkomen 😅). De eerste vakantiedagen nog een bron van ergernis, die megaslechte wifi en afwezige 4G, aan het eind een zegen, want wat een tíjd geeft het je als je niet verdwijnt op het worldwideweb.
  • Doe af en toe niets. Plof neer op de bank met een kop thee zonder telefoon of boek, even wegdromen of voelen hoe je in je lijf zit.

Gouden tip

Misschien wel de meest eenvoudige en tegelijk meest uitdagende tip om het vakantiegevoel te behouden, eentje die je elke dag op elk moment (weer) kunt doen: vertraag!

Vertraag het tempo waarin je loopt of fietst. Of dit nou naar de supermarkt is, naar je werk, op weg naar sporten of naar het kopieerapparaat. Loop net iets langzamer dan je normaliter zou doen. Het voelt mogelijk wat tegennatuurlijk en gek in het begin. Het maakt je echter bewust van het hier en nu. Je gaat uit je hoofd, komt in je lijf en je ademhaling wordt rustig en diep. Je stresspeil daalt en de rust stroomt binnen. Hoera, vakantiegevoel!

Bijkomend voordeel en hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, juist door te vertragen, krijg je meer dingen voor elkaar in dezelfde tijd.

Wat doe jij om lang plezier te hebben van je vakantiegevoel? Leuk als je het met me deelt!