‘Ja maar, hoe zit het dan met dat je positief moet blijven en positieve gedachtes moet hebben, als je ’t allemaal maar zwaar vindt? Omdat je het anders nog erger maakt?’

Het had véél erger kunnen zijn

Voor me zit Sacha, herstellende van een kl*tige ziekte. Zij heeft ‘geluk’ gehad: ‘slechts’ een operatie en voor jaren aan de medicijnen om de boel gezond te houden. Mag helemaal van geluk mogen spreken, want ze kent iemand bij wie hetzelfde verhaal binnen afzienbare tijd heel anders zal aflopen. Vooral niet toegeven aan dat ze zich ook ellendig voelt.

Bovendien, da’s toch ook wat al die positiviteitsgoeroes zeggen, dat je vooral positief moet zijn en blijven en dankbaar (ja, vooral héél dankbaar). Dus, mag ze niet mopperen, niet balen van al die bijwerkingen, van de beperkingen die ze dagelijks ervaart. Vindt ze zelf dan, he, dit, not my words.

Zoveel om dankbaar voor te zijn

Of Miranda, chronisch ziek. Gaat het vaak goed met haar en soms gaat het periodes gewoon echt niet oke. Ze zorgt heel goed voor zichzelf. Is helaas goed voor lichaam en geest zorgen niet altijd voldoende om alles ‘onder controle’ te houden. Trekt haar lichaam toch een eigen plan en vlamt de boel op om onduidelijke redenen. Ja, ze is ook heel dankbaar voor wat er wel is en mag ze alsjeblieft ook gewoon he-le-maal klaar zijn met dat lijf dat haar in de steek laat?

Anderen hebben het veel slechter

Of wat te denken van Eef, die voordat ze hersteld is van het ene verlies, belandt in een volgende domper om door te rollen naar een volgend verlies. Een mens zou van minder al omvallen, maar niet Eef. Die focust zich alleen op wat er allemaal wel goed gaat, hoeveel ze heeft om dankbaar voor te zijn en dat het nog ‘zoveel erger’ had kunnen zijn. Kijk maar naar die en die en die en… Fijn, die focus, maar het blijkt toch niet helemaal te werken…

Als het zó simpel was

Je voelt ‘m vast al aankomen: daar vind ik dus iets van. Van al die zichzelf gekroonde positivo’s die te pas en te onpas roepen ‘Denk alleen maar positief, want elke negatieve gedachte haalt je naar beneden’. Als het zo simpel was, zouden we het allemaal doen en erin geslaagd zijn, toch? Gewoon elke dag 15 positieve affirmaties opzeggen en het leven lacht je toe. Right.

Erkennen van al wat je voelt

Ik ben mega voorstander van kijken naar mogelijkheden, focussen op waar je naar toe wilt. Van ‘tel je zegeningen’, dankbaarheid en positieve mindset. Én (!!!) je mag ook ontzettend, enorm, super de sch**tbalen hebben van de situatie waar je in zit, van wat je is overkomen. Erkennen van je pijn, je verdriet, gemis, rouwen om wat niet meer is en misschien nooit weer komt. Boosheid, frustratie en gevoelens van onmacht die er uit moeten.

Álle emoties en gevoelens er laten zijn. Want wat denk je wat er gebeurt als je alleen maar als een blij ei doet, terwijl je je van binnen ook een rot ei voelt? Als bepaalde gevoelens er niet mogen zijn? Precies: die gaan gewoon net zo lang prikken en duwen, totdat je niet anders kunt dan ze aankijken (of je wordt – weer – ziek).

Is erkennen van die pijn, dat verdriet, iets anders dan er in verdrinken, je wentelen in je ellende, dat je blijft hangen in een slachtofferrol, in de ‘arme ik’.

In je eigen tempo

En ja, het zou ideaal en fantastisch en heel gemakkelijk zijn, als je altijd met alles kunt Zijn, hoe ellendig en zwaar het ook is. Kan ik ook uit eigen ervaring zeggen, dat wanneer je een issue, een pijn of boosheid doorvoelt, kunt laten zijn, dit je ruimte en lichtheid geeft. Én ook, dat je niet verder of meer kunt helen dan waar je bent in jouw proces.

Jouw balans

Dus, zullen we stoppen met te roeptoeteren, dat we alleen maar naar het goede mogen kijken, alleen maar dankbaar mogen zijn en alleen maar positief mogen denken?

Wees mild naar en voor jezelf. Het is oké om af en toe fiks te balen, niet oké te zijn met wat er is. Én dan ook weer te kijken naar wat er wel is. Vind jouw balans daarin, je zult zien dat verdriet en pijn dan al minder worden. Je haalt er de druk vanaf.

Opstellingendag 25 mei en retreat Injoy 15-20 oktober
Zo, stap ik nu van mijn stokpaardje af en laat ik het los 😆 Breng ik graag nog twee mooie events onder je aandacht:
👉 25 mei themadag opstellingen rondom Controle. Loslaten of juist pakken, af willen van je ‘controlefreak’ neigingen. Aanmelden en meer info klik hier
👉mijn retreat Injoy in Malaga van 15-20 oktober. Let op: de earlybird over een paar dagen af. Dus had je al het plan om mee te gaan, heb je nog lichte twijfel (stuur me een appje!) of schud ik je nu wakker? Boek! ☀️